Als je keuken geplaatst is, kun je beginnen met de afwerking. Het kan zijn dat je een spatblad hebt gekozen van hetzelfde materiaal als je aanrechtblad. Dat kun je nu plaatsen. Of de laatste delen van de muren schilderen, het ophangen van eventuele wandplanken en accessoires maar uiteraard ook het waterdicht afkitten van alle naden met siliconenkit. Zo voorkom je waterschade en schimmelvorming.
Uitgebreide informatie over afkitten met siliconenkit vind je in dit artikel.
Keukenkasten
Onder- of bovenkasten, apothekerskasten, losse kasten en hoekkasten. Welke materialen, grepen en kleuren moeten de keukenkasten krijgen? Er valt nogal wat te kiezen. Houd in ieder geval rekening met:
- Hoeveelheid opbergruimte; bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt en pas daar het aantal kastjes op aan. Denk ook aan de indeling van lades met een ladeverdeler en uittrekbare plateaus. Je kunt een losse kast, in hetzelfde materiaal als de keuken, plaatsen net buiten je keuken, zodat je het geheel als het ware verlengt en je opbergruimte vergroot. En wanneer de situatie het toelaat kun je zo’n kast inbouwen in de muur, zodat je de ruimte optimaal benut.
- Uitvoering; je kunt kiezen voor een keuken met alleen maar brede lades, voor een strak uiterlijk. Maar de traditionele boven- en onderkasten kunnen natuurlijk ook, en een combinatie daarvan zie je in elke woonstijl terug. Een keuken met enkel onderkasten en lades geeft weer een ruimtelijke uitstraling.
- Sluitmechanisme; bepaal wat je handig en mooi vindt. Een greep of knop, een greep lijst, een greep loze kast of een push-to-open systeem. Er zijn eveneens keukenkasten met rol- of schuifdeur.
Afwerken van de muren
Afhankelijk van de staat van de muren, kun je ze stuken. Uiteraard kun je de muren daarna afwerken met een kleur wandverf of een mooi behang. Let er dan op of het hittebestendig, waterdicht en afwasbaar is! Of misschien wil je wel tegels op de wand? Voor het stuken kun je het beste een stukadoor inschakelen zodat alles egaal en waterpas uit de strijd komt. Ga je zelf tegelen, volg dan het stappenplan in dit artikel.
Leggen van de vloer
Wanneer de keuken leeg is, kun je de vloer aanpakken. Deze dient eerst geëgaliseerd te worden, want wanneer de ondergrond niet egaal is, heb je kans dat de vloer minder lang meegaat. En het is niet zo fraai en handig zo’n scheve vloer. Tegelvloeren komen vaak voor in keukens, maar ook houten, keramische, laminaat of pvc-vloeren kunnen prima. Bekijk onze artikelen over ‘vloeren’ voor de verschillende mogelijkheden en stappenplannen voor het zelf leggen.
Plaatsen van kasten, apparatuur, aanrechtblad, achterblad en plinten
Het daadwerkelijk plaatsen van de keuken begint bij de kasten. Bij het ontwerp van de keuken is alles zorgvuldig ingemeten, dus de kasten zouden probleemloos in de ruimte moeten passen. Als de kasten stevig aan de muur zijn verankerd kun je het aanrechtblad bevestigen en alle keukenapparatuur, de wasbak en de kraan plaatsen. Wanneer je een keuken bij een keukenspecialist hebt gekocht, zit het installeren van de keuken er meestal bij inbegrepen.
Apparatuur
In de gemiddelde Nederlandse keuken komen zeven inbouwapparaten voor, te weten: vaatwasser, kookplaat, afzuigkap, koelkast, (stoom)oven, magnetron en vriezer. Daarnaast zijn de kokend waterkraan (zoals Quooker), de inbouw koffieautomaat en de inbouw grillplaat ook populair. Bij het maken van de indeling van je keuken is het belangrijk je af te vragen welke apparatuur je wilt en wat in je budget past. Vervolgens kun je bekijken welke aanpassingen je dient te treffen in aansluitingen en leidingwerk.
Verlichting
In de keuken werk je met scherpe messen en hete pannen. Goede werkverlichting is dan ook noodzakelijk. Maar de keuken is steeds meer een onderdeel van onze living en daarom moet de verlichting ook sfeervol zijn. Dat kan door de algemene of basisverlichting dimbaar te maken. Het is handig vooraf een lichtplan op te stellen waarbij je aangeeft waar bepaalde soorten verlichtingen moeten komen. Denk aan werkverlichting boven je fornuis en werkblad en basisverlichting aan het plafond.
LED verlichting is het meest gangbare vanwege de duurzaamheid. Bovendien is LED verlichting in de vorm van inbouw- of opbouwspots en andere (hang) armaturen verkrijgbaar en is tevens dimbaar. Bij elke woonstijl zijn passende lampen te vinden. Bij een moderne of industrieel ogende keuken kies je voor metaal of ijzer en strakke inbouwspots, bij een landelijke keuken waarschijnlijk meer hout of aardewerk.
Tip
Het is tevens mogelijk in je keukenkasten of lades verlichting aan te brengen. Deze verlichting gaat alleen aan als de lade of kast openstaat, zodat je makkelijk de spullen erin kunt vinden. LED strips zijn ook een mogelijkheid, bijvoorbeeld onder de rand van je keukenkasten.