Voor het storten van beton wordt gebruik gemaakt van bekisting gemaakt van betonplex. Vandaar ook de naam van dit plaatmateriaal. Het is een multiplexplaat met een gladde, harde buitenlaag. Door die epoxy coating kleeft het beton niet aan de bekisting en kan het na verharding eenvoudig verwijderd worden.

Coating

Het is vooral de coating die het plaatmateriaal bruikbaar maakt voor andere doeleinden. Dankzij de watervaste en harde buitenlaag zijn vele dierenverblijven en bergruimten gebouwd van betonplex. Het plaatmateriaal behoeft verder geen afwerking omdat het waterdicht is. Aanhangwagens zijn dikwijls ook voorzien van betonplex. Steigers zijn ook gemaakt van betonplex, omdat de coating ook in een antislip variant te verkrijgen is.

Kwaliteit bepaalt de prijs

Er zijn wel kwaliteiten in multiplex. De houtsoort bepaalt de kwaliteit. De meest duurzame variant is gemaakt van berkenhout. Populierenhout is van mindere kwaliteit en wordt dikwijls gebruikt voor eenmalig gebruik. Dit is dan ook terug te zien aan de prijs. Populieren multiplex is een stuk voordeliger. Naast de houtvarianten is er ook multiplex op basis van spaanplaat. De houtvezels zijn verlijmd en worden vooral gebruikt voor vloeren, wanden en daken. Ook in de meubelindustrie is het een veelgebruikt materiaal wat bovendien goedkoop is en gemakkelijk te bewerken.

Plaatmateriaal in soorten

In plaatmateriaal zijn er vele soorten en bruikbaar voor verschillende toepassingen. Als het gaat om grote oppervlakten, dan is naast betonplex, gipskartonplaten en hardboard mogelijk een alternatief. Hardboard is een dun en zacht materiaal samengesteld uit geperste vezels. Gipskartonplaten zijn alleen geschikt als wandbedekking. Ze zijn licht en gemakkelijk te bewerken.

Schilderen is mogelijk

Ofschoon betonplex een gladde bovenlaag heeft, is het overschilderbaar. Schilderen is voor het behoud niet nodig, maar heeft uitsluitend een cosmetische functie. Wel dient er een uitgebreide voorbehandeling te gebeuren; licht opschuren en een primer aanbrengen. Vervolgens weer opschuren en aflakken met de gewenste kleur.

Underlayment is een plaatmateriaal wat veel lijkt op betonplex. Het is een multiplexplaat die bestaat uit kruislings verlijmde fineerplaten. Omdat het verschillende houtlagen betreft, is de kans op kromtrekken uitgesloten. De platen worden ook geleverd met een messing en een groef, zodat ze bijna naadloos te koppelen zijn.