Voordat je enthousiast gaat beginnen met het slopen van de huidige keuken en inkopen van nieuwe materialen, moet je eerst goed nadenken over wat er allemaal bij komt kijken. Wij helpen je een stuk op weg met een handig stappenplan en we loodsen je alvast door de eerste 4 stappen heen.

 1. Het budget bepalen
 2. De indeling
 3. Materialen bestellen en vakmensen inplannen
 4. Oude keuken er (deels) uit slopen
 5. Leidingen ver- of aanleggen
 6. Elektra (ver)plaatsen
 7. Afwerken van de muren
 8. Leggen van de vloer
 9. Plaatsen van kasten, apparatuur, aanrechtblad, achterblad en plinten
 10. Afwerking

Het budget bepalen

De kosten van je nieuwe keuken hangen onder meer af van het formaat van de keuken, de kwaliteit van de materialen en de gekozen inbouwapparatuur. En ook van welke en hoeveel vakmensen je wilt inschakelen. Bij het veranderen van de indeling van je keuken, zul je ook elektra en leidingwerk moeten verplaatsen of opnieuw moeten aanleggen. Een elektricien of loodgieter kost je ongeveer € 40,- per uur. De gemiddelde totaalprijzen van keukens variëren tussen de € 5.000,- en € 25.000,-.

De indeling

Het is verleidelijk om je gelijk te richten op mooie kastdeuren en greepjes, gave apparatuur en prachtige aanrechtbladen, maar het belangrijkste onderdeel van de nieuwe keuken is de indeling. Ben je tevreden met de huidige indeling, of is die toch echt niet handig meer? Wil je bovenkasten of juist niet? Hoe groot moet de koelkast zijn, wat is de ideale plek voor de vaatwasser en is de werkruimte groot genoeg? Moet het voor jou beslist een leefkeuken zijn met lange bar om aan te ontbijten of borrelen? Of plaats je een eettafel in je keuken? Maak bij het ontwerpen ook gelijk een keuze tussen koken op gas of elektrisch. Want dat heeft namelijk gevolgen voor je indeling. Als je voor een andere indeling kiest, of voor elektrisch koken in plaats van op gas, moeten al het leidingwerk en de elektrapunten worden verlegd. Pas wanneer je weet hoe de indeling moet worden, kan alles nauwkeurig ingemeten worden.

Houd bij de indeling rekening met onderstaande:

 • De keukendriehoek
  Dit is het gedeelte tussen de gootsteen, het fornuis en de koelkast. Hier vindt de meeste  (werk)activiteit van de keuken plaats. Een zorgvuldige planning is belangrijk voor de inrichting van de keukendriehoek en er moet een vrije toegang naar alle drie de hoeken zijn. Of je nou een L-vormige of U-vormige keuken hebt, de ‘benen’ van de driehoek mogen niet minder dan drie meter en niet groter dan zeven meter zijn. Is de afstand te groot, dan wordt de bereiding van eten een te intensieve taak. En bij een te kleine afstand loop je jezelf en anderen in de weg.
 • Opslagruimte
  Hier heb je nooit teveel van. Je maakt gebruik van allerlei attributen zoals een sapcentrifuge, blender, waterkoker, koffiezetapparaat, mixer en messenblok. Het neemt allemaal ruimte in beslag en sommige apparaten wil je liever uit het zicht opbergen. Neem in je keukenplan daarom extra diepe lades op, lange bovenkasten of losse kasten; extra opbergruimte komt goed van pas.
 • Verlichting
  In de keuken heb je goed licht nodig. Denk aan algemene verlichting, accentverlichting en directe verlichting boven de werkgebieden.
 • Ventilatie
  Denk bij het ontwerp van je (open)keuken aan het installeren van een goed ventilatiesysteem. Het zorgt ervoor dat kook- en etensgeurtjes in de keuken verdwijnen en dat ze bovendien niet in je stoffen bankstel of gordijnen in het woongedeelte trekken.

Materialen bestellen en vakmensen inschakelen

De gemiddelde levertijd van een keuken ligt tussen de tien en twaalf weken. Je kunt ervoor kiezen de keukenkasten bij een keukenspecialist te bestellen en de apparatuur via internet te kopen. Of misschien haal je alles wel van marktplaats?

Voordat de keuken binnenkomt, dien je al het leidingwerk, elektra en ventilatiekanalen gereed te hebben en de oude keuken, eventueel inclusief wand- en vloertegels, moet eruit gesloopt zijn. Het is aan te raden een loodgieter in te schakelen als je leidingwerk moet verplaatsen omdat het een precisieklus is. Doe je het niet goed dan kunnen lekkages ontstaan. Ook voor het aanleggen van elektra is het raadzaam een elektricien in te huren. En moeten de wanden uiteindelijk netjes egaal gestuukt worden, dan is een goede stukadoor ook fijn om in de arm te nemen. Vraag meerdere offertes aan en probeer referenties van vakmensen te achterhalen. Goede vaklui zijn gewild, plan ze daarom zeer tijdig in.

Oude keuken er (deels) uit slopen

Voordat je gaat slopen dien je de stroom-, gas- en watervoorziening af te sluiten. Hiervoor moet je de juiste groep in de meterkast uitschakelen. Verwijder dan schakelaars, stopcontacten en verlichting. Zet er  lasdoppen op en plaats kroonsteentjes op loshangende elektriciteitsdraden. Daarna kun je de stroom weer aanzetten. Draai het gas en de hoofdkraan van het water dicht en tap het water af. Gebruik hiervoor het aftapkraantje of laat de kraan in de keuken openstaan tot er geen water meer uitkomt. De leiding kan ingekort worden wanneer er geen waterdruk meer is. Plaats een afsluitdop op de leidingen. Daarna kun je de hoofdkraan weer opendraaien. De oude keuken kun je dan demonteren.

Je begint bij de deurtjes, vervolgens de kasten. Daarna de afzuigkap en andere apparatuur, deze zijn vaak eenvoudig los te schroeven. Tenslotte demonteer je de kraan en verwijder je het aanrechtblad. Een aanrechtblad zit meestal aan de onderkant vastgeschroefd. Haal die schroeven los en snij de kitrand los. Bij een hoekblad draai je eerst de koppelbouten los. Desgewenst kun je daarna eventueel oude wand- en vloertegels verwijderen.

Draag bij voorkeur beschermende kleding zoals schoenen met stalen neuzen, een mondkapje en veiligheidsbril. Wanneer je de tegels er probeert in zijn geheel uit te slopen, kun je ze nog verkopen. Bestel een puinzak of container wanneer je veel sloopafval hebt. Het is ook een idee om je oude keuken via sites als marktplaats te verkopen, dat scheelt je in de afvoer van materialen en het levert je nog wat op. Wil je het slopen uitbesteden dan kan dat natuurlijk ook. Het sloopbedrijf zorgt over het algemeen ook voor de afvoer van puin.