Wanneer je een wand wilt plaatsen in de badkamer kies je voor waterbestendig materiaal. Want muren nemen vocht op en als je dan materiaal gebruikt dat daar niet tegen kan, gaat de muur schimmelen en verzwakken.

Een goede optie zijn groene gipsplaten. Daarop kun je makkelijk tegelwerk plaatsen zonder dat je last krijgt van lekkages. Gebruik voor de montage van de gipsplaten speciale gipsplaatschroeven. Deze roesten niet en voorkomen dat de gipsplaat scheurt door het gemaakte gat. Voordat je gipsplaten kunt plaatsen dien je een frame te maken van houtenprofielen of metal stud profielen. De laatste hebben het voordeel dat ze altijd recht zijn, dat ze niet gaan werken door temperatuurverschillen en dat je er makkelijk waterleidingen en/of elektra leidingen kunt plaatsen. De gipsplaten snijdt je met een stanleymes eenvoudig op maat.

Je kunt voor het plaatsen van een muur ook hydro gipsblokken gebruiken. Deze zijn speciaal voor vochtige ruimtes. Cellenbetonblokken, ook wel Ytongblokken of gasbetonblokken genoemd, zijn eveneens geschikt. Die zijn licht in gewicht, onbrandbaar en schimmelbestendig. De blokken zijn in verschillende diktes verkrijgbaar. Als je aan de wand een wastafel wilt bevestigen is tien centimeter dikte raadzaam. Wanneer aan de wand geen zware voorwerpen komen kun je volstaan met zeven centimeter.

Een wand van cellenbetonblokken kun je niet direct op de ondervloer plaatsen. Dat komt doordat zowel  e vloer als de muur gaan ‘werken’ door verandering van temperatuur. Plaats je het direct op de vloer dan kunnen scheuren ontstaan. Gebruik bij een betonnen vloer een U-profiel waterpas en bij een houten vloer een houten balk die even dik is als de maat van de cellenbetonblokken. Het U-profiel zet je met pluggen (bij een betonvloer) of schroeven vast. Let er op dat je niet schroeft op de plek waar waterleidingen, vloerverwarming of elektra loopt. Aan de zijkant en bovenzijde van de muur dien je zo’n tien millimeter vrij te houden die je later, als de muur staat en droog is, opvult met Purschuim.

Door met een stelprofiel te werken, en daar op af te tekenen op welke hoogte het metselkoord moet komen, zorg je ervoor dat de muur recht komt te staan. Je kunt de blokken vervolgens eenvoudig lijmen met speciale blokkenlijm. Tijdens het lijmen en opbouwen van de muur is het aan te bevelen steeds te controleren of alles nog waterpas staat. Verwijder na plaatsing van elk blok direct de overtollige lijm. Zodra de wand gereed is kun je die (laten) afwerken door te stuken of betegelen.