In je keuken lopen verschillende leidingen voor elektriciteit, water en gas. Voordat je begint met het verbouwen van je keuken is het handig om te weten waar alles precies loopt. Dan weet je in welk deel je niet zomaar kunt boren. Ook weet je hierdoor welke leidingen je moet aanpassen aan de hand van je ontwerp.

Wil je de gootsteen bijvoorbeeld aan de andere kant van de keuken plaatsen, dan moeten waarschijnlijk ook enkele leidingen verlegd worden voor de aan- en afvoer van water. Om lekkages te voorkomen schakel je hiervoor het liefst een loodgieter in.

Tip
Wanneer alle leidingen voorbereid zijn en gefreesd in de muur is het handig een foto daarvan te nemen. Zo weet je later als de keuken geplaatst is altijd nog waar alles precies loopt. Dat kan nuttig zijn bij eventuele problemen (lekkages) of als je om wat voor reden dan ook wilt gaan boren in je muur.

Elektra (ver)plaatsen

Hoeveel apparaten je wilt gaan gebruiken en wat het vermogen van die apparaten is, heeft allemaal invloed op de hoeveelheid elektra die aangelegd moet worden. Misschien zijn er extra groepen nodig in je meterkast of moet een krachtgroep aangelegd worden. Voor apparaten met een vermogen van 2000W of hoger moet je altijd een aparte groep aansluiten.

Ook goed om rekening mee te houden: plaats niet alle aansluitingen van de apparaten achter het apparaat, want dan kun je er nooit meer bij in geval van eventuele reparaties. Onder aan de keuken zit vaak een plint die afneembaar is. Achter die plint kun je mooi wandcontactdozen plaatsen voor bijvoorbeeld de vaatwasser, oven en kookplaat. Verder dien je te bepalen hoeveel stopcontacten je wilt en waar ze moeten komen. Het is immers belangrijk dat je alle apparaten zoals blenders en staafmixers, goed kwijt kunt en dat er voldoende punten zijn om ze veilig aan te sluiten. Behalve met de apparaten dien je tevens rekening te houden met de verlichting die aangelegd moet worden.

Heb je geen kennis van elektra, dan is dit echt een klus om uit te besteden aan de vakman. Om kosten te drukken kun je wel meehelpen. Bijvoorbeeld door tijdens het klussen op te ruimen en gereedschap aan te geven. Dat scheelt al snel in aantal uren.