Het is handig om een lichtplan te maken voor jezelf maar ook voor de elektricien als je die gaat inschakelen. Je kunt dit samen met een specialist doen maar ook heel goed zelf uitvoeren. Je hebt een goede plattegrond nodig van alle vertrekken waar verlichting moet komen.

Teken er de grootste meubels in en geef vervolgens aan welke activiteiten waar gaan plaatsvinden. Dus denk aan lezen, eten, koken, tv kijken en mensen ontvangen. Bedenk ook per ruimte of je bepaalde elementen wilt uitlichten zoals een schilderij, foto of kunstwerk. Geef dan met verschillende kleuren aan welke soort verlichting waar moet komen, beginnend bij de basisverlichting. Dan de functionele verlichting enzovoorts.

Je kunt ook aangeven waar zich al stopcontacten en lichtpunten bevinden, zodat je sneller ziet wat nog ontbreekt. De laatste stap is misschien wel de moeilijkste: kies de armaturen. Bepaal dus waar je een plafonlamp wilt, een inbouwspot, staande lamp of wandlamp bijvoorbeeld. Het mooist is uiteraard als je al precies weet welk merk armatuur je wilt en welke kosten daar bij komen kijken, zodat je een overzichtelijk totaalbeeld hebt.

Soorten verlichting op een rijtje

Basislicht
Zorg voor een onopvallende, evenwichtige basis met voldoende direct en indirect licht. Voorkom onrustige schaduwwerking, bijvoorbeeld door uplighters die een ruimte diffuus verlichten.

Werklicht
Een precies geplaatste leeslamp op een bureau of hanglamp boven de eettafel is een must.

Sfeerlicht
Sfeerlicht is in de eerste plaats decoratief. Vaak is het opvallende design van armatuur of lichtbron minstens zo belangrijk als het lichteffect. Denk aan de retrolook filigraan draadlampen die nu zo populair zijn.

Accentlicht
Enkele voorbeelden hiervan zijn richtspotjes om de aandacht op een speciale plek of een schilderij te vestigen.

Armatuur en lichtbron
Door de keuze van de juiste armaturen in combinatie met passende lampen zet je licht naar je hand. Het kille licht van een tl-buis heeft een heel ander effect dan een dimbare led-lamp. Vergelijk kleur, dimbaarheid, energieverbruik en lichtopbrengst van de diverse soorten lampen die er zijn.

Elektricien inschakelen of zelf doen?

Je vraagt je misschien af wanneer je een elektricien moet inschakelen en wat je zelf allemaal kan doen? Heb je niet zo’n verstand van elektra, dan is het wijsheid een erkende elektricien in te huren die voor jou elektra en verlichting verlegt of aanlegt, stopcontacten bijmaakt en nieuwe groepen of een aardlekschakelaar aanlegt in de meterkast bijvoorbeeld.

Werken met elektra kan gevaarlijk zijn voor jezelf en je kunt kortsluiting veroorzaken als je niet precies weet wat je doet. Hierdoor kan je het elektriciteitsnetwerk beschadigen of in het ergste geval brand veroorzaken. Een gecertificeerde elektricien legt alles veilig aan en is bovendien helemaal op de hoogte van de laatste regelgeving op het gebied van elektra. Toch maken best veel mensen een extra stopcontact of nieuwe lampaansluiting zelf.

Denk je dat je dit ook kunt, houd dan in ieder geval rekening met het volgende:

  • Test altijd of de stroom er echt af is. Daarvoor kun je een spanningstester gebruiken.
  • Laat het werken in de meterkast over aan de elektricien.
  • Gebruik officiële lasdoppen of klemmen in plaats van kroonsteentjes voor de verbindingen en lassen.
  • Houd de voorgeschreven kleuren in acht.
  • De bedrading van meerdere verschillende groepen mag nooit in één inbouw- of lasdoos zitten of door één buis gaan.
  • Apparaten als ovens, wasmachines en vaatwassers moeten altijd op een eigen groep met een aparte bedrading van zekering naar wandcontactdoos.
  • Elektra in de badkamer heeft specifieke eisen en regels vanwege het watercontact (zie ons artikel hier).

De kosten voor het inhuren van een elektricien variëren van € 35,- tot € 70,- per uur exclusief voorrijkosten en btw. Het is aan te bevelen altijd diverse offertes op te vragen en referenties te checken.