In dit artikel komt het installeren van een toilet, bad, douche en wastafel aan de orde. Te beginnen met het toilet. Tegenwoordig kiezen mensen bijna altijd voor een hangend ofwel zwevend toilet. Meestal koop je daarvoor een compleet pakket van inbouwreservoir, bedieningspaneel, wandcloset, isolatiemat en een toiletzitting in één.

De eerste stap is het maken en aansluiten van het frame, want daar hangt het toilet aan vast. Dit doe je overigens voordat je de badkamer gaat tegelen! In dit frame zit het reservoir en je bepaalt er bovendien heel eenvoudig de hoogte van de toiletpot mee. Standaard is dat veertig centimeter vanaf de vloer gemeten tot aan de bovenkant van de zitting. Op het frame zit een stickertje geplakt waar ‘1,0 m.’ op staat zodat je de hoogte kunt bepalen. Je zet eerst één kant vast met een ringsleutel. Dan plaats je de afvoer. Deze gaat recht naar beneden, naar links of naar rechts in het daarvoor bestemde gat, afhankelijk van de richting van de leiding in je toilet. Vervolgens zet je het frame in het toilet en zet je met behulp van een waterpas de andere kant van het frame op precies dezelfde hoogte vast. Meet met het frame de gaten af waarin het vastgezet gaat worden op de muur. Je boort dan de gaten in de muur en in de vloer. Stop er pluggen in en schroef fredbouten erin. Ook deze pluggen en bouten zitten meestal in het totaalpakket dat je aanschaft.

Als het reservoir staat kun je de voorplaat monteren die het reservoir afdekt. Daarvoor gebruik je watervast multiplex. Je zaagt er, met behulp van een mal, de omtrek van de afvoer en aanvoer, het bedieningspaneel en twee draadeinden in. Dat inzagen of infrezen doe je met een decoupeerzaag.

Als laatste bevestig je de toiletpot. Hiervoor gebruik je de dempingsmat die je tussen het muurtje en de pot plaatst. Het zorgt ervoor dat het porselein van de pot de muur niet beschadigt. Aan de zijkanten van de toiletpot bevinden zich twee gaten waar de draadeinden doorheen moeten steken. Vervolgens draai je de toiletpot met een bout en een ringsleutel vast. Met een stanleymes snij je het overtollige stuk dempingsmat weg. Tot slot dicht je de ruimte tussen de muur en de toiletpot met een kitlijm.

Plaatsen en aansluiten van het bad

Lig-, zit- en andere baden zet je met stelpootjes horizontaal. De randen steunen rondom op een ombouw. Waar het bad tegen de muur komt, bevestig je met pluggen en schroeven een stevige lat. De andere zijden laat je rusten op een frame van bijvoorbeeld houten balken van 44 x 67 millimeter en groene gipsplaten. Of je metselt wandjes van gasbetonblokken, die makkelijk te betegelen zijn. In de ombouw kun je een tegelluikje opnemen zodat je altijd nog de sifon kunt bereiken.

Je begint dan met de afvoer. Bevestig in het bad de afvoerplug en monteer de overloop, die hiermee één geheel vormt. Smeer de bovenrand van de ombouw af met specie en druk het bad hierin totdat hij op de ondersteuning rust. De naden maak je dicht met siliconenkit. Je kunt vervolgens via het luikje de sifon aanbrengen tussen de badplug en de afvoerleiding. Aan de onderkant van het bad zit een lip waaraan je een aarddraad bevestigt die je verbindt met de aardleiding. Als je de ruimte onder het bad opvult met glasof steenwol, blijft het water langer warm. Sluit als laatste de mengkraan aan. Om barsten en lekkages te voorkomen dien je het bad na het plaatsen te vullen met water en een dag te laten staan. Hierdoor kan het bad zich zetten en kun je tegelijkertijd controleren of er lekkages zijn.

Bij een vrijstaand bad ga je als volgt te werk: zet het bad neer op de plaats waar je het wilt hebben en bekijk of het mooi waterpas staat. Met stelpoten kun je het bad recht zetten. Monteer dan de overloop en vergeet niet de rubberen dichting te plaatsen. Je schroeft vervolgens de overloop vast en maakt de ongebruikte opening van het sifon dicht met een deksel. Ook daar plaats je een dichtingsring. Zet dan de afvoer in de badkuip en gebruik daarbij een rubberen dichting. Sluit de sifon er op aan en schroef de afvoer vast. Sluit nu de afvoer van het bad aan op de afvoer van de badkamer. Zet vervolgens het bad op de grond en plaats de afvoerdop. Het bad is nu klaar voor gebruik.

Installeren van een douchegoot of douchedrain

Het installeren van een douchegoot of douchedrain gaat op dezelfde wijze als van een bad. Dit doe je altijd voordat er een eventuele vloer gestort moet worden! Om een douchepaneel te plaatsen bepaal je eerst de hoogte van het paneel op de muur. Aan de achterzijde van het paneel zitten twee beugels met een smalle inham, die je kunt gebruiken om het paneel op te hangen. Tot slot sluit je de waterslangen aan. Gebruik teflon rond de schroefdraad van de waterslangen om eventuele lekkage te voorkomen.

Plaatsen en aansluiten van een zwevende wastafel

Bij het plaatsen van een zwevende wastafel moet je ook weer eerst de hoogte bepalen. De standaard hoogte ligt tussen de tachtig en negentig centimeter boven de grond. Meet vervolgens de afstand tussen de ophanggaten van de wastafel. Teken een horizontale lijn met waterpas op de hoogte waar je de wastafel wil hebben en teken daarna de boorgaten af op de muur. Voor het boren in de muur gebruik je een steenboor. Het is handig om voor het boren in je wandtegels met een staalspijker een kruisje te krassen in het glazuur. Zo voorkom je dat de boor wegglijdt. Wanneer je de gaten geboord hebt breng je de pluggen aan en draai je met een steeksleutel de schroefbout in de plug. Schuif dan de wastafel over de schroefbouten heen en plaats over de bouten een kunststof revet. Zet de wastafel dan met de bouten vast. De aansluitleidingen van de kraan kun je voorzichtig uit elkaar buigen. Wanneer je van te voren de warmwaterleiding markeert met een stukje tape kun je je bij het aansluiten niet vergissen. Met behulp van flexibele aansluitslangen sluit je daarna de kraan aan op de aanvoerleidingen. Maak van te voren de afvoerpijp op maat. Bevestig de sifon aan de afvoer. Vervolgens maak je de sifon via een schroef in het afvoerputje vast aan de wastafel.

Elektra en verlichting aansluiten

Nadat sanitair geplaatst en aangesloten is, kun je alle verlichting aansluiten. Een lamp aansluiten is niet moeilijk zolang je de veiligheidsnormen in acht neemt (zie artikel elektra in badkamer) en de instructies op de verpakking opvolgt. Daarin staat precies hoe de lampen en draden moeten worden vastgemaakt. Zorg er altijd voor dat de stroom uit staat voordat je met elektra gaat werken.