Het aanleggen of verplaatsen van elektra in de badkamer is geen klus voor de onervaren doe-het–zelver. Je hebt namelijk te maken met veiligheidseisen, de zogenaamde NEN-1010 normen omdat vocht en elektra niet goed samen gaan. Sterker nog, als elektriciteit en water bij elkaar komen is het resultaat in bijna alle gevallen dodelijk. Een elektricien heeft kennis van de veiligheidseisen en kan gevaarlijke situaties voorkomen.

Zo mag je bijvoorbeeld geen stopcontacten en schakelaars plaatsen in je badkamer wanneer er geen aardlekschakelaar aanwezig is. Deze schakelaar zorgt ervoor dat de stroom automatisch uitschakelt wanneer kortsluiting optreedt. Sommige oude huizen hebben geen aardlekschakelaar. Check daarom altijd wat in jouw situatie van toepassing is.

Zonder aardlekschakelaar gelden de volgende regels:

  • In de badkamer mogen geen stopcontacten, schakelaars of dimmers zitten. Je mag dus ook geen 220 Volt apparaten in de badkamer gebruiken.
  • Een beveiligd scheerstopcontact (minstens zestig centimeter vanaf de kraan) en een wasmachine trekschakelaar zijn wel toegestaan. Deze moet op 2.5 meter hoogte zitten en minstens zestig centimeter van het bad, de douche of wastafel.
  • Alle verlichting in de badkamer moet waterdicht, geaard en dubbel geïsoleerd zijn. Zwakstroom verlichting (twaalf of vierentwintig Volt) is wel toegestaan, zolang de transformator zich maar buiten de badkamer bevindt.

Heb je wel een aardlekschakelaar dan dien je rekening te houden met drie zones die vanuit de NEN-1010 worden gehanteerd. Daarin staat dat elektrische apparatuur aan een zogenaamde IP-eis moet voldoen die de bescherming tegen water aanduidt.

  • In zone 0 staat de badkuip en/of douche. In deze zone moet elektrische apparatuur waterdicht zijn (IPX7 – beschermd tegen onderdompeling in water gedurende dertig minuten).
  • Zone 1 bevat de ruimte boven de badkuip of douche. Ook de ruimte onder het bad valt in deze zone (IPX5 – beschermd tegen waterstralen).
  • Zone 2 is het gebied naast de badkuip of douche in een vlak van zestig centimeter breed en tot 2.60 meter hoog (IPX4 – beschermd tegen waterspatten).

Buiten zone twee mogen apparaten en aansluitingen gebruikt worden die geaard zijn. Als je bij de bouwmarkt je materialen koopt, staat op de verpakking de betreffende zone van het apparaat vermeld.