Voordat je enthousiast gaat beginnen met het slopen van de badkamer en inkopen van materialen, moet je eerst goed nadenken over wat er allemaal bij komt kijken. Wij helpen je een stuk op weg met een handig stappenplan en we loodsen je alvast door de eerste 4 stappen heen.

 1. Het budget bepalen
 2. De indeling
 3. Materialen bestellen en vakmensen inplannen
 4. Oude badkamer er (deels) uit slopen
 5. Leidingen ver- of aanleggen
 6. Elektra (ver)plaatsen
 7. Nieuwe muur plaatsen
 8. Stuken (waterdichte pleistersoorten)
 9. Tegelen en voegen
 10. Sanitair plaatsen en aansluiten
 11. Elektra en verlichting aansluiten
 12. Kitten

Het budget bepalen

Dat klinkt logisch, je moet weten wat je uit wilt of kunt geven aan de badkamer. Toch vergissen mensen zich nogal eens in de kosten. Ben je geen handige doe-het-zelver, dan is het inschakelen van vakmensen onontbeerlijk. Neem bijvoorbeeld het verleggen van leidingen. Dat is een precisieklus, je wilt immers lekkages voorkomen. Het is daarom aan te raden daar een loodgieter voor in te huren. Het gemiddelde uurtarief van een badkamerspecialist ligt rond de € 40,-. Je kunt besparen door bijvoorbeeld zelf het sloopwerk te doen. Gaat het om complex of groot sloopwerk dan is het wel handig een vakman in te schakelen. Want hak je per ongeluk door een waterleiding heen, dan sta je voor nog hogere kosten. Bedenk dat ook voor het afvoeren van oud sanitair geld in rekening wordt gebracht en dat je daar dus op kunt bezuinigen door het zelf te doen. Verder loont het om wat betreft sanitair en tegels online prijzen te vergelijken en aanbiedingen van design artikelen op te speuren. Laat je alles over aan een aannemer? Dan is het voordeel dat hij meestal inkoopkortingen krijgt, maar het nadeel is dat je vaak aan bepaalde merken en dealers gebonden bent, en daardoor uiteindelijk toch meer betaalt.

De gemiddelde kosten van een badkamer van ongeveer negen vierkante meter variëren van € 2500,- tot € 15.000,-. Dat verschil is te verklaren omdat het afhangt van hoeveel werk je uitbesteedt, wat je materiaalkeuze is en de kwaliteit daarvan, en of je veel extra’s wilt zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, stoomcabine of whirpool.

De indeling

De ideale badkamerindeling is voor iedereen anders en afhankelijk van de gezinsgrootte. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. Bedenk wat je wensen zijn maar ook wat je kwijt kunt in het vertrek. Op sites van badkamerspecialisten kun je zelf een eenvoudige schets op schaal of zelfs 3d plattegrond maken, zodat je verschillende indelingen kunt uitproberen. Desgewenst kun je jouw indeling met een expert bespreken en verder uit laten werken.

Kies je ervoor nieuw sanitair te kopen? Dan is het overnemen van de indeling van de bestaande situatie het goedkoopst omdat je geen leidingwerk hoeft te verleggen.

Enkele tips bij de indeling:

 • Kies bij een kleine ruimte voor lichte tinten of wit. Lichte kleuren laten een kleine badkamer groter ogen. Een wandspiegel of spiegelkastdeuren boven de wastafel zorgen er ook voor dat de ruimte groter aanvoelt. Om toch contrast aan te brengen kun je donkere kleuren of zwart toepassen op details zoals kranen, klinken, haakjes of de omranding van een spiegel.
 • Plaats genoeg verlichting, want licht is een sfeermaker. Daglicht is daarbij het fijnst, maar ook praktische verlichting bij of in de badkamerspiegel, in de douche en boven het toilet. Wellicht kun je een raam vergroten of toevoegen. En bij een inpandige badkamer zonder ramen kun je nog denken aan daglichtbuizen, de zogenaamde solatubes.
 • Maak zoveel mogelijk gebruik van helder glas. Kies daarom een glazen douchewand of inloopdouche zodat het design van je badkamer niet onderbroken wordt. Dat geeft een groter ruimtelijk effect.
 • Vergeet niet om opbergruimte te creëren. Dat kan met een spiegelkast boven je wastafel en/of wastafelmeubel met lades, maar ook door een kast of plank te plaatsen in een hoek of aan de wand. Zwevende badkamerkasten nemen optisch niet veel ruimte in beslag en zijn bovendien praktisch bij het schoonmaken van de vloer.

Materialen bestellen en vakmensen inplannen

De levertijd van sanitair kan oplopen tot drie maanden. Voordat je dus enthousiast begint aan het slopen van je oude badkamer, is dat goed om in ogenschouw te nemen. Het is handig exact te weten wanneer spullen geleverd worden, zodat je de planning erop kunt maken. Kijk tevens of je nieuw sanitair eventueel ergens in je huis kunt opslaan, mocht er in de voorbereidende werkzaamheden iets uitlopen. Je kunt het beter alvast in huis hebben, dan dat de ingeplande installateur niet aan de slag kan omdat hij mispakt op iets. Waarschijnlijk zul je in ieder geval een loodgieter, elektricien en/of stukadoor in willen schakelen. Goede vaklui zijn gewild en hebben dan ook vaak een volle agenda. Plan ze dus tijdig (enkele maanden van tevoren) in. En het is natuurlijk handig om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken. Check, indien mogelijk, referenties van de vakmensen die je in wilt huren, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Oude badkamer er (deels) uit slopen

Voordat je begint met slopen zijn een aantal handelingen van belang:

 • Zorg dat je weet waar alle water- en elektraleidingen in de muren, vloer en plafond lopen. Zo voorkom je dat je per ongeluk een leiding doorboort;
 • Het is vervolgens van belang dat je de watertoevoer naar de badkamer afsluit om lekkages door het sloopwerk te voorkomen. Dit doe je door de hoofdkraan dicht te draaien;
 • Ga je ook een radiator verwijderen dan dien je de verwarmingsketel uit te zetten;
 • Voordat je start met het loshalen van elektra moet je de elektriciteit via de meterkast uitschakelen;
 • Schroef contactdozen open en dop de stroomdraden af met lasdoppen of kroonsteentjes;
 • Vooral bij het verwijderen van tegels komt veel stof en steengruis vrij en is het dragen van een beschermbril en mondkapje geen overbodige luxe;
 • Wanneer je sanitair nogmaals wilt gebruiken is het handig deze tijdens het slopen of demonteren af te dekken zodat het heelhuids uit de strijd komt. En vergeet niet de eventuele afvoer af te sluiten zodat er geen puin in kan vallen.
 • Voordat je met het grovere sloopwerk begint, snijd je de kitranden van douchebak wastafel en dergelijke los met een stanleymes. Het overige slopen kan daarna  beginnen.

Het is een klus die misschien eenvoudig klinkt, maar toch zeker met beleid gedaan moet worden om ongelukken en beschadigingen te voorkomen. Draag bij voorkeur schoenen met stalen neuzen en stevige werkhandschoenen.

Een afvalbak voor al je puin huur je, meestal voor enkele weken, vanaf ongeveer € 250,- bij een bouwmarkt of speciaal verhuurbedrijf. De puincontainer wordt dan gebracht en weer opgehaald.