Volgens schattingen kan 90% van de ongevallen op de werkplek voorkomen worden door het dragen van de juiste beschermingsmiddelen. We hebben het dan niet alleen over collectieve bescherming, maar ook persoonlijke beschermingsmiddelen in het bijzonder. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn namelijk een essentieel onderdeel van ongevallenpreventie. De kans op ernstige letsels kan daarmee drastisch verkleind worden, als je de principes van veilig werken met persoonlijke beschermingsmiddelen begrijpt.

Je kan het je niet veroorloven om PBM, ook wel persoonlijke beschermingsmiddelen genoemd, niet serieus te nemen. Wij leggen uit waarom.

Veiligheidsschoenen kennen verschillende klassen

Stevige werkschoenen vinden op het internet is niet zo moeilijk, maar een keuze maken misschien wel. Veiligheidsschoenen worden namelijk in verschillende veiligheidsklassen ingedeeld. Alle veiligheidsschoenen op de markt worden gekeurd volgens de norm EN ISO 20345. Binnen deze norm zijn er verschillende categorieën, namelijk SB, S1, S1P, S2 en S3. Een schoen die aan de basisvereisten voldoet, krijgt de categorie SB wat staat voor Safety Base. Zo’n SB schoen is voorzien van een beschermende neus van staal, aluminium of composiet die bestand is tegen een kracht van tenminste 200 Joule. Een schoen met de categorie SB heeft geen antiperforatie tussenzool, geen specifieke loopzool en hoeft niet gesloten te zijn aan de hiel. Hierdoor vallen veiligheidsschoenen van de categorie SB onder de laagste veiligheidsklasse. Ter vergelijking: een S1 veiligheidsschoen moet ook beschikken over een schokdemping in de hak en heeft wel een gesloten hiel. Veiligheidsschoenen met klasse S2 moet bovendien jouw voeten voor ten minste zestig minuten droog houden.

Zijn werkschoenen verplicht?

Werkschoenen of veiligheidsschoenen zijn niet altijd verplicht, maar er gelden wel richtlijnen voor bepaalde beroepen en risicovolle werkomgevingen. De bouwsector is daar een goed voorbeeld van. Werken in de bouw, is werken op een dynamische plek. Naast de verplichte valbeveiligingsmaatregelen, moeten de persoonlijke beschermingsmiddelen ook tiptop in orde zijn. Denk hierbij aan een veiligheidsbril, veiligheidshelm, handschoenen, gehoorbescherming, maar natuurlijk ook stevige veiligheidsschoenen. Als de werkgever zich niet houdt aan deze voorgeschreven regels, dan kan de Arbeidsinspectie een boete uitschrijven of het werk zelfs stilleggen.