Elk beroep kent veiligheidsrisico’s. Dit geldt voor mensen die langdurig staan of lopen en natuurlijk voor mensen die werken op bouwplaatsen en logistieke ruimten. Veiligheidsschoenen zorgen voor bescherming van de voeten, maar zorgen ook voor een juiste ondersteuning van het lichaam. Ook zijn er beroepen waarbij hygiëne een belangrijke factor is.
Werkschoenen en veiligheidsschoenen
Om een juiste keuze te maken in veiligheidsschoenen zijn ze ingedeeld in veiligheidsklassen. Naarmate er meer risico’s zijn op de werkplek dan zijn schoenen met een hogere klasse geïndiceerd. Er is een verschil tussen de benaming werkschoen en veiligheidsschoen. De schoenen zijn dan ook in verschillende klassen ingedeeld. Voor veiligheidsschoenen zijn ze ingedeeld in S1 tot en met S4 en werkschoenen kennen een O-klasse. De ‘S’ staat voor safety en de ‘O’ voor occupational oftewel werkschoen.
Veiligheid in de bouw
Veiligheidsschoenen worden vooral gebruikt in de bouw, logistiek en transport. Beroepen waarbij risico’s zijn voor letsel aan de voeten. De bescherming wordt gegeven door een passende zool, gesloten hielpartij en een stalen neus. Afhankelijk van de klasse wordt meer bescherming geboden zoals waterafstotend leer en speciale zolen. De schoenen hebben altijd een antistatische eigenschap. Bedrijven beschrijven de risico’s in een Risico Inventarisatieplan waarin de juiste veiligheidsschoenen zijn vermeld.
De sneaker voor de zorg
Werkschoenen hebben niet direct de intentie om het risico om voetletsel te beperken, maar voorkomen klachten van voetbelasting veroorzaakt door het veelvuldig lopen en staan binnen het werk. In de gezondheidszorg gebruikt men vooral de witte werkschoenen sneakers. Naast de ondersteuning dankzij een uitstekend voetbed, zijn de schoenen geur- en bacterieremmend. De werkschoen krijgt dan een dubbele betekenis; ontlasten van de gewrichten en het bieden van hygiëne.
Veiligheidsschoenen worden dikwijls specifiek aangepast met extra veiligheid zoals hittebescherming, elektrische weerstand, warmte of kou, isolatie en antislip. Zo is er voor elk beroep de juiste schoen onderverdeeld in klassen en additioneel met extra veiligheidskenmerken. Veilig werken doe je met een goed aangemeten schoen die tijdig wordt vervangen.