In onze rubrieken over de badkamer, het sanitair en de keuken komt kitten ook al aan bod, maar hier zetten we toch nog snel een aantal tips voor je op een rijtje. Ook hebben we korte en krachtige tips over verven, sauzen en behangen voor je neergezet.
Kitten
Je kunt kitten uitbesteden aan een professioneel kitbedrijf of zelf doen als je secuur kunt werken. De meeste flacons, tubes en kokers met kit maken dit al mogelijk omdat er handige spuitmonden bijzitten waardoor je de moeilijkste hoeken kunt bereiken. Ook zijn er speciale spatels te koop om de kit mooi gelijkmatig te verdelen.
Bij het afkitten heb je de juiste kit nodig (check welke geschikt is voor jouw klus), een kitpistool, spatel en een plantenspuitje met zeepsop.
Volg het stappenplan:
- Snijd de spuitmond af op de breedte van de voeg. Zonder iets te hoeven afplakken, spuit je nu de kit in de schoongemaakte voeg. Daarna besproei je de kit met zeepsop.
- Je zet de spatel een beetje schuin op de voeg en duwt de kit dan met lichte druk in de trekrichting erin. Met een natte spatel kun je overtollig materiaal gelijk verwijderen.
- Let er bij hoekvoegen op dat je altijd onder een hoek van vijfenveertig graden naar buiten toewerkt.
Verven
Door wanden in huis van muurverf te voorzien, deuren af te lakken en misschien zelfs balken te schilderen, geef je kleur en/of uitstraling aan je interieur en bescherm je je houtwerk. En niet alleen binnen. Ook de buitenkant van je huis is pas af als de kozijnen en buitendeuren goed in de lak zitten. Deze afwerking is tevens nodig voor het behoud van je muren, plafonds en houtwerk.
Bedenk bij alle schilderklussen dat voorbereiding essentieel is. Kies de juiste soort verf en materialen en zorg dat oude laklagen verwijderd zijn. Oneffenheden in muren of houtwerk vul je van tevoren op of werk/schuur je weg. Gebruik daarvoor een schoon plamuurmes en het juiste schuurpapier. Zowel in de bouwmarkt als bij schilderswinkels kun je daarover alle informatie vinden.
Muren en houtwerk moeten schoon en vetvrij zijn voordat je het (opnieuw) gaat bewerken. Meestal begin je met een primer of grondverf die je na drogen weer licht opschuurt, alvorens je de laklaag aanbrengt. Vaak krijg je het mooiste resultaat als je de eindlaag twee keer aanbrengt, met tussentijds wederom licht opschuren. Voor een goed resultaat heb je dus tijd nodig en zul je secuur te werk moeten gaan.
Sauzen
Een muur sauzen is niets anders dan het verven van de muur. Dit kun je, met enige voorbereiding, zelf doen. Je kunt er ook voor kiezen het uit te besteden. Sommige schilders spuiten de verf voor een extra strak resultaat. Hiertoe moet wel alles in het vertrek goed afgeplakt en afgedekt worden met plastic vanwege de nevel!
Wanneer je zelf gaat sauzen denk dan aan het volgende:
- Bescherm de vloer met afdekplastic/folie en plak lastige hoekjes af met schildertape
- Werk eventuele oneffenheden in de muur weg met speciale muurvuller
- Behandel de muur met voorstrijk
- Breng de muurverf aan met een grote roller en gebruik kwasten voor hoekjes
Behangen
Behang is alweer een aantal jaren terug van weggeweest. Er zijn ontzettend veel uiteenlopende behangcollecties zodat je altijd wel iets vindt voor jouw woonstijl. Je kunt beroepsbehangers inschakelen of het zelf doen. Zorg dan dat je voldoende ruimte hebt om te werken zodat je alle benodigde materialen en vooral ook de plaktafel makkelijk kwijt kunt. Bij vliesbehang heb je overigens geen plaktafel nodig; je plakt het behang direct op de muur die je insmeert met lijm.
Eerst moet je uiteraard weten hoeveel behang je nodig hebt. Is je kamer zo’n 240 centimeter hoog, dan heb je voor elke twee meter één rol behang nodig. Zit er nog oud behang op de muur dat niet volkomen vlak is, dan dien je dat eerst te verwijderen. Dat gaat het meest eenvoudig met een stoomapparaat dat je kunt huren.
Snijd de banen dan op maat. Afhankelijk van het soort behang dat je gebruikt, kun je nu de banen een voor een op de muur plakken. Let er bij een patroonbehang op dat de banen goed in elkaar overlopen (door te schuiven met het patroon totdat je de juiste positie hebt gevonden). Je laat altijd aan de boven en onderkant een stukje behang over, dat je pas met een stanleymes wegsnijdt als je ziet dat de baan goed geplakt is.
Veeg eventuele luchtbellen met een spatel weg; werk daarbij van boven naar beneden. Het is handig een emmer met water en een schone spons bij de hand te houden. Zo kun je per baan direct de lijmvlekken verwijderen die tussen de banen ontstaan. Als het is ingedroogd geeft dat namelijk glansplekken en krijg je het niet meer weg.