Vanaf 26 juni krijgen we meer lucht. De coronamaatregelen die we al zo lang kennen, worden groots versoepeld. Het demissionair kabinet heeft daartoe besloten omdat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames fors zijn gedaald. Dit is te danken aan de toename van vaccinaties in Nederland.

Winkels en horeca open

Het is de vierde stap die wordt genomen in het heropeningsplan. Die was eerder later gepland, maar is naar voren gehaald. Voor winkels en horeca goed nieuws want de deuren mogen wijder open. Betekent de versoepeling dat de mondkapjes definitief verleden tijd zijn en gaan de polycarbonaat spatschermen in de winkels verdwijnen?

Vaccinatiegraad

Ruim vijf miljoen Nederlanders zijn gevaccineerd en dat is 30 procent van de bevolking. Het cijfer geeft de vaccinatiegraad aan voor mensen die volledig zijn gevaccineerd. Volledig gevaccineerd zijn mensen die twee vaccinaties met Pfizer, Moderna of AstraZeneca hebben ontvangen, of één vaccinatie met Janssen. Ook mensen met één vaccinatie na een infectie met COVID-19 zijn volledig gevaccineerd.

Basisregels blijven

Zowel de droge als de natte horeca mogen weer gasten binnen ontvangen. Dit geldt ook voor winkels die weer toegankelijk zijn voor publiek, maar ook voor musea, theaters, bioscopen en evenementen. Toch kunnen de plexiglas schermen blijven hangen bij de kassa’s en toonbanken. De basisregels blijven nog van kracht zoals handen regelmatig wassen en anderhalvemeterafstand. Mondkapjes blijven verplicht waar de afstand tussen mensen minder is dan anderhalvemeter.

Spatschermen zijn vertrouwd

We zijn allang gewend geraakt aan de schermen. Meestal van plexiglas of van het sterkere polycarbonaat. Een doorzichtige plaat die beschermd tegen spatten. Ze kunnen dan blijven hangen in de winkels en in de restaurants. Nu de kantoren ook meer open kunnen, zullen deze schermen ook daar veelvuldig toegepast worden. Verwacht wordt dat er een hybride vorm van werken komt. Een deel van de tijd op kantoor en een deel thuiswerken.

Plexiglas of acrylaat lijkt op polycarbonaat, maar er zijn grote verschillen. Polycarbonaat is veel sterker en is vergeleken met glas zo’n 250 keer sterker. Zowel plexiglas als polycarbonaat zijn een stuk lichter in gewicht. Het materiaal wordt dan ook veelvuldig gebruikt als spat- of kuchscherm.