In een badkamer heb je met diverse leidingen te maken; aan- en afvoer van waterleidingen en riool. De beste plek voor een nieuwe badkamer is de plaats van de oude omdat de leidingen daar al aanwezig zijn.

Wil je de badkamer toch een andere locatie geven dan is het raadzaam een plaats te kiezen waar waterleidingen en rioolaansluitingen in de buurt zijn. Het is niet voor niets dat in nieuwbouwwoningen ‘natte groepen’ zoals badkamers, toiletten en keukens vaak boven elkaar geplaatst worden. Op die manier is het leidingverloop zo efficiënt en eenvoudig mogelijk. Het is dan ook handig dit voor je eigen verbouwing in gedachten te houden. Het aan- of verleggen van leidingen is waarschijnlijk een klus die je het beste aan een loodgieter over kan laten, maar mocht je het toch zelf willen doen dan volgen in dit hoofdstuk enkele tips en trucs.

Toilet

Het eerste waar je bij stil moet staan is of je een toilet in je badkamer wilt. De plaats hiervan is namelijk belangrijk voor de indeling omdat het toilet aangesloten is op het riool. Gaat het om een bestaande badkamer met toilet, dan is het slim om de wc op zijn plek te laten of alleen te draaien als dat wenselijk is. De rioleringspijp waar het toilet op is aangesloten is dikker dan die van bad, douche en wastafel, en kun je niet overal plaatsen. Mocht het echt nodig zijn dan is het mogelijk een nieuwe afvoer van boven naar de rioolpijp beneden te trekken. Daarvoor moet je dan wel ruimte maken in de verdiepingen die eronder liggen. Best een intensieve klus.

Douche

Bij een douche moet water afgevoerd worden via een afvoerleiding van het doucheputje of douchegoot naar het riool. Die afvoer heeft ruimte nodig onder je badkamervloer en dien je onder een flauwe hoek te plaatsen. Ook de chiffon onder je doucheputje heeft wat hoogte nodig. Heb je een verhoogde douchecabine of bak, dan is die ruimte er, maar bij een inloopdouche niet. De chiffon dien je dan op te nemen in de vloer en dat betekent meestal dat je een verhoogde betonvloer over de bestaande vloer maakt. Kan of wil je dat niet, dan zul je aanpassingen moeten doen in de vloerconstructie.

Tegenwoordig willen mensen bijna alleen nog maar een inloopdouche. Het is qua design fraai en het voordeel van een inloopdouche is dat het afschot, om het water weg te laten lopen, maar in één of twee richtingen hoeft te worden gemaakt. Bij een traditionele doucheput is een vierzijdig afschot vereist. Bovendien is een inloopdouche hygiënischer en veiliger; er zijn minder hoeken en plekken waar vuil zich kan ophopen en je hoeft niet na het douchen uit een bak te stappen waarbij je kunt uitglijden.

Bad

Wanneer je een bad wilt is het raadzaam de constructie van de vloer te bekijken. Een bad vol water heeft immers heel wat gewicht waar een standaard vloer soms niet op berekend is. Je moet dan aanpassingen aan de vloerconstructie (laten) doen. Bepaal tevens of je een bad tegen de wand wilt of een losstaand bad. Bij een bad tegen de wand kun je de leidingen wegwerken in een ombouw. Bij een vrijstaand bad moet je de leidingen en afvoer onder de vloer wegwerken.

Goed om te weten: laat afvoerleidingen nooit precies horizontaal lopen. En als je waterleidingen niet juist bevestigt, kunnen ze gaan tikken of klapperen. Gebruik daarom bevestigingsbeugels met een rubberen mantel. De afstand tussen de bevestigingsbeugels moet meer dan veertig centimeter zijn zodat de leidingen ruimte hebben om uit te zetten en weer te krimpen. Dat gebeurt doordat er warm of koud water doorheen stroomt. Bij waterleidingen in de muur of vloer gebruik je het beste soldeer koppelingen in plaats van knelkoppelingen, omdat bij die laatste de kans op een lek groter is.

Waterleiding

Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Je hebt twee varianten: harde en zachte buis. De harde koperen buis is in lengtes verkrijgbaar en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol. De wicu-buis is makkelijk met de hand te buigen en daarom ideaal voor gebruik in vloeren en muren. Voor het buigen van de harde koperen buis heb je een buigtang nodig. Tegenwoordig zie je steeds meer kunststof buizen. Die zijn goedkoper en je kunt er sneller mee werken. Een nadeel is dat er verschillende fabrikanten zijn met ieder hun eigen type kunststof buis. En je hebt speciale tangen nodig om de kunststof buizen te verwerken. Bij een grote verbouwing waar je veel leidingwerk moet aanleggen kan het financieel interessant zijn om kunststof buizen te hanteren. Check wel altijd of het type kunststof buis geschikt is voor zowel koud als warm water.