Ben jij een ervaren klusser en heb je verstand van bouwtekeningen? Kun je goed plannen en het overzicht behouden? Dan heb je waarschijnlijk geen aannemer nodig voor de verbouwing van je huis. Maar bij veel mensen die hun huis of een deel daarvan willen verbouwen ontbreekt kennis en/of tijd om het zelf te doen. Een aannemer inschakelen is dan een goed idee.

Wat is een aannemer

Een aannemer of aannemersbedrijf is een organisatie die je verbouwing begeleidt en ervoor zorgt dat het gewenste eindresultaat geleverd wordt binnen de gestelde termijn. Hij neemt onderaannemers aan zoals stukadoors, timmerlieden, loodgieters en dakdekkers, koopt materiaal in, leest en bespreekt eventueel bouw- of constructietekeningen met constructeurs of de architect en hij is het aanspreekpunt voor de onderaannemers maar ook voor jou. Kortom, hij regelt de verbouwing van A tot Z.

Wanneer schakel je een aannemer in?

Ben je van plan een redelijk grote verbouwing te doen waarbij meerdere vakmensen ingeschakeld moeten worden en streef je een strakke planning na? Heb je twee linkerhanden en geen kaas gegeten van het begeleiden van een bouwproces, dan is het inschakelen van een aannemer wellicht wijsheid. Je kunt een aannemer al inschakelen bij het maken van bouwplannen, maar ook daarna, wanneer je alle vergunningen zelf hebt aangevraagd en eventueel contact hebt gehad met een architect.

Wat kost een aannemer?

De prijzen van aannemers variëren sterk. De kosten zijn opgebouwd uit drie delen, te weten:

  • Materiaalkosten (afhankelijk van wat jouw wensen/keuzes zijn hierin)
  • Arbeidskosten (meestal meer dan 50% van de totaalprijs)
  • Voorrijkosten (kosten die de aannemer maakt om de afstand tussen diens bedrijf en jouw huis te overbruggen)

Er zijn drie verschillende manieren om de prijs met een aannemer te berekenen:

  • Vaste prijs (let op: je hebt hierbij geen recht op een gespecificeerde rekening van alle door de aannemer gemaakte kosten. Je bent er anderzijds wel zeker van dat de prijs achteraf niet hoger uitvalt, want dat mag contractueel niet volgens de Uniforme Administratieve Voorwaarden, UAV)
  • Richtprijs (dit is een door de aannemer gemaakte schatting van de kosten. Meestal leg je vast dat de uiteindelijke prijs niet meer dan 10% mag afwijken van de richtprijs. Mocht dat toch zo zijn dan moet de aannemer je daarover tijdig informeren zodat je ervoor kunt kiezen bepaalde werkzaamheden te schrappen. Leg dit contractueel goed vast om problemen te voorkomen)
  • Uurtarief (het gemiddelde uurtarief van een aannemer ligt tussen de € 30,- en € 50,-. Wanneer je kiest om de aannemer per uur te betalen is het verstandig de kosten voor materialen, huur van gereedschappen en vervoer in de gaten te houden. Je kunt de aannemer vragen deze te specificeren in zijn offerte. Je kunt natuurlijk ook een inschatting vragen van het aantal uren of wekelijks de gemaakte uren opvragen. Nadeel van een uurtarief is dat het toch best onzeker blijft waar je uiteindelijk op uit gaat komen).