Wandbekleding is tegenwoordig een stijlstatement in onze interieurs. Enkel een likje verf op de muur is daarmee verleden tijd. Steeds vaker wordt er namelijk gekozen voor unieke wandpanelen. Deze wandpanelen zijn niet alleen bijzonder stijlvol, maar hebben ook een ‘akoestische werking’. In dit artikel lees je welke voordelen deze akoestische wandbekleding te bieden heeft.

Wat is akoestische wandbekleding?

Akoestische wandbekleding is een verzamelnaam voor alle soorten wandbekleding met een geluiddempende werking. Deze akoestische panelen zorgen voor een aangename akoestiek in de ruimte waarin het wordt geplaatst. Akoestische wandbekleding bestaat meestal uit natuurlijke materialen, zoals hout, bamboe, kokos of boomschors.

Het meest zien we akoestische wandbekleding van houten latten. Ook wel lattenwanden, akupanels of houtpanelen genoemd. Vaak wordt ervoor gekozen om enkel een gedeelte van een wand van akoestische wandbekleding te voorzien: bijvoorbeeld door één paneel tegen een wand te plaatsen of het te gebruiken als lambrisering.

Welke voordelen heeft akoestische wandbekleding te bieden?

  1. Akoestische werking

De naam zegt het al: akoestische wandpanelen hebben een akoestische werking. Dit wil zeggen dat de houtpanelen geluid absorberen, waardoor geluid minder door de ruimte kan weerkaatsen. Akoestische wandpanelen worden daarom ook wel geluiddempend genoemd. Dit maakt akoestische wandbekleding uiterst geschikt in huishoudens met kleine kinderen of simpelweg in grote of langgerekte ruimtes.

  1. Unieke uitstraling

Bovenal is akoestische wandbekleding ontzettend stijlvol. De houtpanelen geven een unieke twist aan jouw interieur. Al met één wandpaneel kun je een wereld van verschil maken. Het hout straalt van nature warmte, knusheid en gezelligheid uit, terwijl het patroon van de houten latten tegelijkertijd ontzettend modern en strak oogt.

  1. Talloze mogelijkheden

De mogelijkheden van akoestische wandbekleding is haast oneindig. Je kunt de panelen gebruiken om een ruimte op te delen, een lambrisering creëren, een hoofdbord van een bed mee maken en zelfs een keukenblok of het plafond mee bekleden. In de (hout)kleur die je maar wenst, met diverse kleuren ondergronden. Er is voor ieder wat wils.