Er zijn diverse brandblussers, brandmelders en brandbeveiligingsproducten als vluchtladders en blusdekens, maar wat sowieso in geen enkele woning mag ontbreken zijn rookmelders (brandmelders). Ze kunnen je leven redden als er onverhoopt brand uitbreekt, vooral gedurende de nacht wanneer je slaapt.

Door het geluid dat de rookmelders maken wordt je zeker wakker en heb je meer kans om nog te vluchten. Het is tevens aan te raden in je keuken een brandblusser en blusdeken te installeren en eventueel een hittemelder.

Rookmelders

Het is verstandig in ieder geval rookmelders in de hal en op de overloop te plaatsen omdat dit meestal de vluchtroutes zijn bij brand. Wil je het helemaal goed doen, plaats dan ook melders in alle slaapkamers en de woonkamer en andere ruimtes waar brand kan ontstaan. Let op, hang geen rookmelders in je keuken, badkamer, garage, op tochtige plekken, bij een ventilator of boven de verwarming! De beste plek voor een rookmelder is tegen het plafond, minimaal vijftig centimeter van een muur of hoek. Wil je toch een melder in je keuken? Dan kun je een thermische melder plaatsen. Deze gaat niet af bij rook maar piept bij een snelle temperatuurstijging.

Wanneer je meerdere melders in huis ophangt, kun je kiezen voor een systeem van gekoppelde melders. Deze zijn draadloos verbonden met elkaar wat je nog meer veiligheid geeft, bijvoorbeeld wanneer je boven ligt te slapen en de brand beneden uitbreekt. Gekoppelde melders kun je zelfs delen met je buren, zodat je elkaar eerder kunt waarschuwen en helpen.

Rookmelders zijn te koop bij alle bouwmarkten, in diverse prijsklassen. Koop altijd rookmelders met het Europese keurmerk EN 14604. Deze voldoet aan de kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Verder kun je erop letten dat je een rookmelder koopt die werkt op batterijen die vijf tot tien jaar meegaan. Dan hoef je dus niet elk jaar de batterij te checken. In aanschaf iets duurder, maar het geeft je wel meer gemak en veiligheid. Er zijn overigens ook rookmelders te koop voor dove en slechthorende mensen. Deze werken op lichtflitsen of trilfunctie. Te alle tijden dien je wel jaarlijks te checken of de melder nog functioneert.

Het monteren van rookmelders kun je heel eenvoudig zelf doen met zelfklevende rookmeldertape (verkrijgbaar bij de bouwmarkt). Je kunt tevens voor een magneet montage set kiezen (ook bij de bouwmarkt verkrijgbaar) of voor het vastzetten met schroeven en pluggen. Hiertoe klap je de brandmelder open en teken je de boorgaten af alvorens je gaat boren.

Brandblussers

Wat betreft brandblussers zijn er drie soorten te onderscheiden die je in je woning kunt plaatsen:

  • poederblussers
  • schuimblussers
  • koolzuursneeuwblussers (CO2-blussers)

De poederblusser kan branden blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Je kunt hier een apparaat dat in het stopcontact zit en in brand staat mee blussen. Nadeel is dat het veel troep achterlaat; het schuim blijft op je apparaten liggen waardoor ze het waarschijnlijk niet meer doen.

De schuimblusser bevat een mengsel van waterschuim die elektriciteit niet geleidt. Dat wil zeggen dat je apparatuur die onder spanning staat er mee kunt blussen. Het geeft niet zoveel troep als een poederblusser en is daarmee een ideale brandblusser voor in huis.

De CO2-blusser bevat ijskoude CO2 en is geschikt voor vloeistofbranden. Deze laat het minste troep achter. Je kunt er geen personen mee blussen!

Samengevat is de schuimblusser het meest geschikt om in je woning te plaatsen omdat die in de meeste brandgevallen gebruikt kan worden en de minste schade achterlaat. Staat een persoon in brand, dan kun je het beste een blusdeken gebruiken.