Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt kun je bewusteloos raken of zelfs overlijden. Het is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout in je geiser, cv-installatie of (gas)kachel.

Installaties

De vlam van een goed werkende installatie is blauw. Mogelijke signalen dat er iets mis is zijn een andere kleur vlam, beslagen ramen, een gaslucht of het optreden van lichamelijke symptomen. Laat je installaties daarom jaarlijks controleren door een erkende installateur.

Koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder kan je op tijd waarschuwen en daarmee je leven redden! Kijk voor meer informatie en het plaatsingsadvies op de website: www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxidemelders

Goed ventileren

Zorg ervoor dat je woning voldoende geventileerd is. Mocht er koolmonoxide vrijkomen, dan kan voldoende zuurstof je leven redden. Laat daarom je roosters open of zet je ramen op een kiertje.

Wat te doen?

Als je een koolmonoxidevergiftiging vermoedt, zet dan alle ramen en deuren open. Waarschuw je huisgenoten en ga zo snel mogelijk naar buiten. Bel vervolgens het alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op en raadpleeg een huisarts.