Tapijt vloerbedekking is de zachtste en warmste soort vloerbedekking. Het is verkrijgbaar in allerlei kleuren, motieven en kwaliteiten en je kunt het kopen in rollen en stroken, maar ook in tegelvormen. Mensen kiezen voor tapijt vanwege het comfort, de geluidisolatie en de warmte.
De meest voorkomende technieken bij het vervaardigen van tapijt vloerbedekking zijn: tuften, weven en knopen. Het tuften is de makkelijkste en daarmee ook de goedkoopste methode. Weven komt niet veel meer voor en knopen is de oudste en meest arbeidsintensieve techniek, die nog wordt toegepast bij (duurdere) karpetten of oosterse tapijten.
Een tapijten vloerbedekking is uit drie delen opgebouwd: de rug, de tuftdoek of draagdoek en de pool. De rug bestaat meestal uit jute of schuimrubber en de pool, het bovenste gedeelte, kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Denk aan synthetische materialen, wol en natuurlijke vezelmaterialen zoals jute, zeegras, kokos en hennep. Elk heeft zijn specifieke eigenschappen. Misschien denk je bij tapijt aan stofnesten en vlekgevoeligheid. Maar dat is niet (meer) waar. De huidige generatie tapijt wordt al in de fabriek voorzien van vuil- en vlekafstotende beschermlagen zoals Scotchgard of Teflon. Geknoeide vloeistoffen trekken daardoor niet meer in het garen maar blijven als druppels bovenop de pool liggen en kun je zo makkelijk opdeppen. Bepaalde kwaliteiten tegeltapijt zijn zelfs afwasbaar onder de kraan.
Tapijt vloerbedekking zelf leggen
Een tapijt vloer goed leggen is nog niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Bepaal allereerst de hoeveelheid tapijt die je nodig hebt. Houd rekening met 10% snijverlies. Volg dan dit stappenplan:
- De ondervloer moet droog, vlak en schoon zijn.
- Pak het tapijt uit en laat het gedurende een dag acclimatiseren.
- Bedenk hoe je het tapijt wilt bevestigen. Dat kan met de spanmethode, waarbij je met spanstrips of spijkerlatjes het tapijt op het ondertapijt bevestigt. Je kunt ook lijmen. Kies dan voor een oplosmiddelvrije lijm die geschikt is voor het type tapijt dat je gaat leggen (informeer bij de tapijthandel). Of kies voor het leggen met dubbelzijdig tape of het los leggen. Bij het los op de ondervloer leggen bestaat altijd de kans dat het tapijt gaat schuiven of opbollen. Doe dit dan ook alleen in kleine ruimtes en bij tapijten van zwaardere kwaliteit.
- Houd rekening met de richting van de vezels. Leg alle banen in dezelfde richting; tapijt ziet er voller uit in de richting waarin de polen liggen.
- Spreid het tapijt uit en druk het overal in de hoeken en tegen de muren goed aan.
- Met een stanleymes kun je vervolgens het overtollige tapijt langs de muren wegsnijden. Het moet overal naadloos aansluiten.