Een pvc vloer bestaat uit kunststof en is ongeveer drie millimeter dik. Door de huidige dessins en structuren zijn deze vloeren bijna niet meer te onderscheiden van echte houten vloeren. Ze zijn de laatste jaren dan ook steeds populairder geworden. Ook omdat het een redelijk betaalbare en ijzersterke vloer is.

Een pvc vloer is onderhoudsvriendelijk, vochtbestendig en bestand tegen krassen en vlekken. Daarbij heb je geen contactgeluid (ze zijn zelfs geluiddempend) en kun je de vloer uitstekend in combinatie met vloerverwarming gebruiken. Sowieso voelt een pvc vloer comfortabel en warm aan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld laminaat. Ze zijn wel iets duurder dan laminaat. Maar daarentegen gaat een pvc vloer langer mee. Let er op dat pvc vloeren niet goed tegen rubber kunnen. De vloer kan verkleuren als er langdurig rubber op ligt. Het is dan ook aan te raden altijd viltjes onder stoelpoten of kasten te plaatsen.

Stappenplan voor het leggen van een pvc vloer

  1. Laat de vloer zo’n 48 uur acclimatiseren op de ondervloer bij een temperatuur van ongeveer achttien graden.
  2. Zorg dat de ondervloer droog, vlak en schoon is. Is dat niet het geval dan moet je de ondervloer eerst egaliseren. Na het egaliseren laat je de ondervloer ruim een dag drogen. Daarna kun je de vloer schuren en stofzuigen.
  3. Begin met het leggen in de verste hoek van de kamer. Breng de lijm aan en plaats de pvc stroken op de vloer. Om de stroken te snijden kun je het beste een stanleymes gebruiken.
  4. Je legt de stroken in de lengterichting van het vertrek. Er moet ongeveer drie millimeter ruimte tussen de muur en de vloer zijn.
  5. Na het verlijmen moet je de vloer walsen met een pvc wals, zodat luchtbelletjes verdwijnen en alle stroken goed in de lijm komen te zitten.
  6. Je kunt nu de randen van de vloer afkitten of plinten plaatsen.
  7. De vloer is na het leggen direct beloopbaar.