Door zelf een nieuwe trap te plaatsen kun je besparen op het arbeidsloon. Je hebt dan dus alleen de kosten van het materiaal, de trap zelf. Het ligt aan de situatie of je zelf eenvoudig de trap kunt plaatsen. Bij vervanging van een bestaande trap, is het een kwestie van goed opmeten van de oude trap en het vervolgens plaatsen van de nieuwe.

Er zijn complete bouwpakketten van trappen te koop met uitleg. Toch is het in sommige gevallen nodig om een vakman in te schakelen, bijvoorbeeld wanneer je de trap op een andere plaats wilt hebben. Er komt dan best wat bouwkundige kennis bij kijken. Het kan ook zijn dat je de vlizotrap wilt vervangen door een vaste trap. Een vaste trap naar de zolder is een waardevermeerdering van je huis omdat de zolder makkelijker bereikbaar is. Je hebt voor een vaste trap wel voldoende ruimte nodig. Soms is het raadzaam een architect of andere specialist in te schakelen om te kijken wat de beste mogelijkheden zijn.

Houd bij het plaatsen van een nieuwe trap in ieder geval rekening met:

  • Het inmeten van de trap (als dit niet goed gebeurt, past de trap niet!)
  • Trapgat (niet iedere trap past in je trapgat)
  • Aantal treden (meet de afstand tussen de vloer beneden en boven. De hoogte van een trede is tussen de 18 en 21 centimeter. Deel de verdiepingsafstand door de hoogte van de trede en je weet hoeveel treden je nodig hebt)
  • Bouwvergunning (als je voor de bouw van je vaste trap de woning splitst in twee ruimtes heb je een vergunning nodig)

Daarnaast heb je voldoende tijd nodig, de ruimte (om alle materialen uit te leggen en in elkaar te zetten) en de juiste gereedschappen.