Allereerst zijn er de diverse materialen waar een trap van gemaakt kan zijn. Denk aan de meest voorkomende: hout. Maar ook beton, staal en metaal zijn veel gebruikt. Daarnaast kun je de trap (deels) bekleden met tapijt of traplopers. Hieronder de verschillende soorten trappen.

Wenteltrap
Heb je een grote hal dan staat een wenteltrap heel elegant. Deze trap gaat in een spiraal omhoog, maar loopt niet per se om één as heen. Je kunt de trap zo steil maken als je zelf wilt. Zo’n wenteltrap is meestal een pronkstuk in je entree en kan bestaan uit hout, metaal, aluminium, glas, graniet of een combinatie van materialen. Om een dergelijke trap zelf te maken heb je goede timmerkennis nodig omdat de constructie ingewikkelder is dan bij een rechte trap. Het maken van de juiste afmetingen vergt tijd en vakmanschap. Besteed je het maken en plaatsen van een wenteltrap uit, reken dan op minimaal € 2500,-.

Spiltrap/Draaitrap
De spil- of draaitrap draait rond één centrale as. Daardoor is het een van de meest ruimtebesparende trappen. Fijne bijkomstigheid is ook dat je eenvoudig rustvlakken, bordes genoemd, kunt maken waardoor je meer comfort en veiligheid creëert. Bedenk dat je bij een spiltrap niet veel ruimte hebt om grotere spullen op mee te nemen. Er zijn prefab modellen en je kunt ze op maat laten maken. De keuze voor het materiaal bepaalt met name de prijs. Reken gemiddeld op € 1200,-.

Molenaarstrap
De molenaarstrap of steektrap past in elke woning en is een trap zonder draaiing. Dit betekent dat de trap redelijk wat plaats inneemt. Hoe steiler, hoe minder plaats hij zal innemen, maar ook hoe moeilijker hij te betreden zal zijn. De steektrap kan zwevend, open of gesloten zijn. Bij een gesloten variant is het handig onder de trap een kast in te bouwen om de ruimte optimaal te benutten. Een steektrap op maat is verkrijgbaar vanaf € 1000,-.

Zwevende trap
Bij een zwevende trap komen de treden uit de muur en vormt het geheel een echte blikvanger. Velen zullen zo’n trap alleen uit een design interieurblad kennen. Toch zie je dergelijke trappen steeds meer in woningen; het zorgt voor openheid waardoor je kamer groter aanvoelt. De treden zijn met metalen beugels rechtstreeks aan de muur bevestigd. Door deze specifieke verankering, kun je meestal niet bij een standaard trappenboer terecht. Ook kost een zwevende trap meer dan een standaard steektrap. Ga uit van een vanaf prijs van € 5000,- voor een op maat gemaakte zwevende trap.

Bordestrap
Een bordestrap is een trap die bestaat uit twee of meer rechte steektrappen, met daartussen een ‘bordes’ of groter horizontaal oppervlak wat ook wel rustvlak wordt genoemd. Dit geeft de mogelijkheid om de trap een kwartdraai naar links of rechts te laten draaien, zonder dat er lastige vormen in je treden komen. Je kunt zelfs een dubbel bordes gebruiken, zodat je de trap 180° laat draaien. Hierdoor heb je wel veel plaats nodig en zijn bordestrappen eigenlijk alleen geschikt voor aparte traphallen of brede entreehallen. De bordestrap zul je op maat moeten laten maken, waar natuurlijk ook weer een prijskaartje aanhangt. Tevens geldt ook hier dat het materiaal dat je wilt invloed heeft op de prijs.