Er zijn vele soorten afwerkingen van je trap mogelijk. De een is makkelijker in onderhoud dan de ander. Denk ook aan afwerking voor (geluid)isolatie, verlichting voor veiligheid gedurende de nacht, en het voorkomen van uitglijden door antislip.

Houten afwerking
Een houten trapafwerking is bij veel mensen geliefd omdat het een mooie natuurlijke uitstraling heeft. Bovendien kun je het in elke gewenste kleur verven of eventueel (laten) bekleden met tapijt. Je hebt keuze uit meerdere houtsoorten. Beuken, eiken, esdoorn, essen, wengé of iroko komen het meest voor. De ene houtsoort is poreuzer dan de andere. Zo is beukenhout gevoelig voor vlekken en bestaat de kans dat eikenhout gaat splinteren. Een bestaande houten trap kun je prima zelf renoveren door deze goed te schuren en te voorzien van een nieuwe laklaag. Oneffenheden of beschadigingen in het hout kun je makkelijk zelf repareren met houtvuller alvorens je gaat schilderen of beitsen. Je kunt er ook voor kiezen nieuwe houten treden over de bestaande oude houten treden aan te brengen.

Tapijt afwerking
Wanneer je kiest voor tapijt bekleding, kies je voor geluids- en warmte-isolatie. Voetstappen worden gedempt en je voeten voelen warmer aan wanneer je op tapijt loopt. Je kunt kiezen voor zogenaamde maantjes waarbij het  voordeel is dat je ze makkelijk per stuk kunt vervangen. Dergelijke maantjes zijn in een keur aan stoffen en kleuren te koop. Een traploper is ook een manier. Die bevestig je met speciaal dubbelzijdig tape. Of beter nog, zorg voor goede traproeden zodat de loper netjes vastgeschroefd zit en je valpartijen voorkomt. Een complete bekleding met tapijt kan natuurlijk ook. Deze is wel het meest kostbaar, maar ook het duurzaamst. Tenminste, als je voor een kwalitatief goede stof kiest. Een stof van mindere kwaliteit is echt veel sneller versleten. Een trap geheel laten bekleden kost je zo’n achttien euro arbeidsloon per trede en is vrijwel in alle gevallen in een dag gelegd. Dit is de afweging waard ten opzichte van zelf bekleden, wat je waarschijnlijk langer gaat duren en waarbij het de vraag is of je dit zo netjes en strak kan als een professional.

Linoleum of marmoleum afwerking
Linoleum en marmoleum zijn goed schok dempend en slijtvast. Je kunt de trap makkelijk schoonmaken en de antislip strips op de neus van de trede zorgen voor veiligheid en een nette uitstraling. Marmoleum is in vele kleuren verkrijgbaar.

Natuursteen of glasafwerking
Natuursteen en glas zie je meestal als afwerking bij open designtrappen of zwevende trappen. Deze afwerking is wat zwaarder en kan erg glad zijn. Dat is op te lossen met een goede antislip. Op zich zijn natuursteen en glas goed schoon te houden, maar realiseer je dat bij een glasafwerking iedere vervuiling gelijk zichtbaar wordt.

Laminaat afwerking
Een bestaande trap kun je goed renoveren met laminaat. Zeker wanneer je een laminaatvloer in je huis hebt liggen, is het een goed idee ook je trap te laten bekleden met laminaat omdat je dan één rustig geheel krijgt. Zorg er bij een trapbekleding met laminaat wel voor dat het laminaat van goede kwaliteit is en dat het een dikke toplaag heeft, anders kun je al vrij snel weer opnieuw beginnen met bekleden. Een profiel met antislip is ook onontbeerlijk. De ervaren klusser kan een traprenovatie met laminaat zelf uitvoeren, maar het is best een secuur klusje. Het uitbesteden van een dichte trap laten bekleden met laminaat kost je zo’n € 600,-. Het mooie van laminaat traptreden is dat het in allerlei uitstralingen verkrijgbaar is. Denk aan houtlook, betonlook, staallook, marmerlook, leer en blauwstaal. Je creëert dus een ware metamorfose met een vrij eenvoudige ingreep.

Verlichting
Wanneer je kiest voor verlichting in je trap, staat het niet alleen mooi, maar biedt het ook extra veiligheid wanneer je bijvoorbeeld ’s nachts de trap op en af gaat. Er zijn LED strips die je onder de trede kunt plaatsen. Deze hebben wel stroom nodig waardoor je meestal een stroomdraad moet trekken en dat betekent dat je een groefje in de muur moet frezen om de draden weg te werken. Er zijn tevens ‘glow in the dark’ strippen verkrijgbaar. Dat zijn aluminium strippen speciaal ontwikkeld voor trappen, die in het donker oplichten en licht afgeven voor acht uur (als ze voldoende kunnen opladen in dag- of kunstlicht). Dan zijn er nog LED blokjes voor aan de trapwang of muurkant. Het LED lichtje brandt middels een sensor die op batterijen werkt. Tenslotte kun je er ook voor kiezen om aan de trapleuning aan de achterzijde een LED-strook te monteren waardoor de leuning verlicht wordt.

Trap renoveren

Inmiddels zijn al verschillende manieren van traprenovatie aan de orde geweest. Elke methode om je trap op te knappen geeft weer een andere uitstraling. Bedenk dus goed wat in jouw huis past en wat je zelf mooi vindt.

Nog eens samengevat zijn de meest voorkomende manieren om je trap te renoveren:

  • Tapijt leggen met bijvoorbeeld trapmatten/lopers
  • PVC of marmoleum
  • Het schilderen van de trap
  • Overzettreden van laminaat

Niet onbelangrijk, denk na over geluiddemping. Een houten trap geeft meer geluid dan een trap met tapijt of laminaat. Bij een dichte trap heb je behalve met traptreden en trapneuzen ook te maken met stootborden. Dat zijn de verticale stukken tussen de traptreden in. Je kunt ervoor kiezen deze in dezelfde kleur of materiaal te laten als de treden, maar je kunt er ook iets creatiefs mee doen. Denk aan het schilderen van de stootborden in een contrasterende kleur of het behangen ervan. Er zijn ook blackboard stootborden verkrijgbaar met schoolbordverf, waar je met krijt op kunt schrijven of tekenen. Leuk voor een persoonlijke touch.

Tot slot, vergeet de leuning niet. Deze kun je makkelijk zelf vervangen, overschilderen of voorzien van verlichting. De meest voorkomende trapleuningen zijn van hout of inox. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan blauwstaal voor een chique sfeer.