Het koken op gas was het meest voorkomend in Nederland. Dit gaat in de toekomst veranderen omwille van de duurzaamheid en de plannen van de overheid om iedereen binnen dertig jaar van het aardgas af te hebben. Een kookplaat op gas is nu nog de voordeligste optie in aanschaf. Je hebt een gasleiding nodig, maar die zit in principe al in iedere bestaande keuken.

Ga je zelf een gaskookplaat aansluiten, draai dan eerst de gaskraan dicht. Een gasslang past meestal niet direct op je kookplaat. In dat geval plaats je een comfooraansluiting. Voordat je dat doet, dien je het uiteinde van de gasaansluiting van de gaskookplaat te tapen, om te voorkomen dat er een lek ontstaat. Je brengt meerdere lagen tape aan. Als de tape vastzit, monteer je de comfooraansluiting en draai je hem vast met een steeksleutel. Vervolgens controleer je of er een rubberen ring in de gasslang zit en draai je de gasslang op de kookplaat. Als er geen rubber in de gasslang zit, dien je eerst een laag tape aan te brengen om lekken te voorkomen. Plak de tape rechtsom met de draaiing van de comfooraansluiting mee. Draai de tape een paar keer rond alvorens je de gasslang erop draait. Breng nooit tape aan als er wel een rubberen ring in de gasslang zit want dan kan door de wrijving juist een lek ontstaan.

Nu kun je de gasslang aan de gastoevoer monteren. Als er rubber in de gasslang zit, monteer je hem direct aan de gaskraan. Controleer op lekken door de aansluiting in te smeren met een sopje en de gaskraan open te draaien. Wanneer je belletjes ziet is het niet goed aangesloten. Draai de gaskraan dan weer dicht en loop alle stappen opnieuw door om te kijken waar het euvel zit.

Voor het aansluiten van de overige kookplaten is het verstandig een elektricien in te schakelen. Temeer omdat er aparte groepen in de meterkast aangelegd moeten worden.

Kookplaten

Hoewel we in de toekomst misschien helemaal geen fornuizen en kookplaten meer zien in de keuken, maar koken met apparaten vanuit een ‘slimme wand’, zullen de meeste mensen voorlopig nog voor een fornuis of kookplaat kiezen.

Daarin zijn er vijf keuzes:

  • Gaskookplaat
  • Inductiekookplaat
  • Elektrische kookplaat
  • Keramische kookplaat
  • Halogeen kookplaat