Steeds meer mensen kiezen om een waterontharder in huis te nemen. Je hoort veel lovende verhalen maar wat zijn nu de negen beste redenen om een waterontharder te nemen? We hebben ze hier voor u op een rijtje gezet.

  1. Bespaar tijd op poetsen, ontkalken en nadrogen
    Het eerste gevolg van hard, kalkrijk water is het achterblijven van een onhygiënische, witte/witgele laag kalk op de badkamertegels en de voegen hiertussen. De ruwe oppervlakken die ontstaan door de kalk zijn lastig weg te poetsen en trekken bovendien gemakkelijk nieuwe kalk aan . Het schoonmaken van deze oppervlakken is een lastig karwei omdat kalk een gesteente is. Kalkvrij water voorkomt dus dat u lang en veel moet poetsen.
  2. Streeploos sanitair en geen kalkresten
    Ramen en tegelwerk in toilet, badkamer en douche drogen met kalkvrij water streeploos op zonder nawerk met een zeem of reinigingsmiddelen.
  3. Bespaar op energiekosten
    Hard water is nadelig voor de verwarmingsinstallatie en boiler. Dit komt omdat kalk op de leidingen en op kwetsbare onderdelen neerslaat. Het ruwe oppervlak van de kalk zorgt er voor dat andere kalkdeeltjes zich hier gemakkelijk aan kunnen hechten. Door deze ophopende kalkaanslag kan water minder goed door de ketel stromen en verliest de ketel zijn (hoge) rendement. Een waterontharder zorgt dus voor een sterke rendementsverbetering.
  4. Betere werking en 50% besparing op schoonmaakmiddelen
    Met hard water gebruikt u veel meer zeep en andere schoonmaakmiddelen. Sterker: bij een waterhardheid van 10 dH heeft u bijna twee keer zoveel wasmiddel nodig als bij 0 dH (waterhardheid met een waterontkalker).
  5. Verlengt levensduur apparaten
    Apparaten kunnen niet zo goed tegen hard water. Veel apparatuur gaat kapot omdat er zich na verloop van tijd kalk ophoopt. In uw espressoapparaat of kokendwaterkraan hoopt de kalk zich op in de boiler, waardoor het apparaat er na verloop van tijd gewoon mee stopt.
  6. Goed voor huid en haar
    Een ander nadeel van hard water is dat zeep en shampoo minder goed schuimt. U gebruikt dus automatisch meer van deze middelen, waardoor een dun laagje zeep, kalk en vuil achterblijft op uw huid. Dit geldt ook voor uw kleding. Door het harde water is er meer zeep nodig, waarvan een deel achterblijft in en op uw kleding. Wanneer dit in contact komt met uw toch al gevoelige huid, dan kan dit voor extra problemen zorgen.
  7. Kalkloze en glanzende vaat
    Het zal veel mensen met een vaatwasser bekend voorkomen: de vaatwasser heeft een programma van 3 uur gedraaid, maar toch is de vaat niet schoon. Hoe dat komt? U raadt het al: hard water. Omdat hard water een lager vlekverwijderend vermogen heeft dan zacht water, moet de vaatwasser op een hogere temperatuur draaien en is er meer zeep nodig. Het gevolg: uw glaswerk en servies worden sneller aangetast.
  8. Auto wassen met streeploos resultaat
    Water met kalk laat vervelende strepen achter op ruiten, glaswerk en de lak van uw auto. Dit komt omdat bij het drogingsproces de watermoleculen verdampen, maar de kalkdeeltjes niet. Deze blijven achter op het zojuist gewassen oppervlak en laten daar strepen, kringen of vlekken achter. Het is niet voor niets dat glazenwassers kalkvrij water gebruiken om de ramen streeploos schoon te krijgen.
  9. Vermindering van eczeem en psoriasis
    Ondanks dat zacht water geen geneesmiddel is tegen huidproblemen zoals psoriasis of eczeem merken veel mensen met deze klachten, binnen enkele weken nadat ze een waterontharder hebben aangeschaft, aanzienlijke verbeteringen.

Meer weten over de feiten en fabels van waterontharders? Kijk op mooiwater | Feiten en fabels over de waterontharder