Bouwmaterialen als MDF of multiplex kent iedereen wel, maar met betonplex (ook wel beton multiplex) is men wat minder bekend. Ontdek hier wat betonplex is en waarvoor je het kunt gebruiken.

Wat is betonplex

Is er een verschil tussen betonplex, betontriplex of betonmultiplex? Nee, dit zijn verschillende benamingen voor hetzelfde materiaal. Maar wat voor materiaal is het? Betonplex is een soort multiplex, extra stevig doordat de platen op watervaste wijze zijn verlijmd. Een plaat heeft langs beide zijden een epoxylaag, een harde en gladde coating die tevens waterdicht is. Door de gladde laag kunnen er bij het storten van beton geen resten aan de plaat hechten. Bovendien kunnen de platen makkelijk worden schoongemaakt na gebruik. Het materiaal kan dus meermaals worden hergebruikt en gaat dus lang mee.

Waarvoor wordt betonplex gebruikt?

Platen van betonplex worden veelal gebruikt bij het storten van beton. Ze worden gebruikt om een stevige bekisting te maken die dan als mal kan dienen voor bijvoorbeeld een betonnen werkblad of tafel. De toepassingen zijn gevarieerd. Zo is het mogelijk betonplex te schilderen. Door de gladheid van de platen zal de verf niet goed hechten, goed opschuren is daarom belangrijk. Nog belangrijk om weten is dat betonplex niet bestand is tegen hitte. Al kan een behandeling met een brandvertragende deklaag de hittebestendigheid wel verhogen.

Welke verschillende types betonplex zijn er?

Betonplex kopen kan in verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld onderstaande materialen.

Berk
Betonplex berken wordt het meest gebruikt omwille van de hoogstaande kwaliteit en sterkte. Ze zijn waterdicht verlijmd en de platen zijn meermaals te herbruiken, een duurzame aankoop dus.

Hardhout
Hardhout is de ideale middenweg: het is stevig, heeft een goede verlijming en is lange tijd bestand tegen water.

Populier
Platen in populier betonplex zijn wat minder sterk dan de variant in berk en hardhout maar zijn wel een stuk goedkoper.