Het klinkt je misschien wat overdreven in de oren, vijf verschillende soorten verlichting. Maar het wil niet zeggen dat je vijf andere lichtbronnen moet aanschaffen. Wanneer je basisverlichting dimbaar maakt, kan het namelijk tevens als sfeerverlichting fungeren. En functionele verlichting, ook werkverlichting genoemd, kan ook inzetbaar zijn als accentverlichting.

Basisverlichting

Dit is de verlichting die je als eerste aandoet wanneer je een huis of vertrek binnenkomt. Het zijn meestal plafondlampen en staande lampen die alle kanten op stralen, met als functie de gehele ruimte gelijkmatig te verlichten en zo min mogelijk schaduwen te creëren. Basisverlichting, ook algemene verlichting genoemd, is nodig om je te kunnen oriënteren in een ruimte. Wanneer je een lamp naar boven laat stralen weerkaatst het licht op het plafond waardoor je nauwelijks schaduwen hebt. Je raakt dan niet verblind door de lichtbron omdat je die niet ziet. Ingebouwde plafondspots met een brede schijnrichting (vraag dit na in de winkel) kun je ook goed als basisverlichting gebruiken. Zorg ervoor dat je basisverlichting dimbaar is zodat je het tevens als sfeerverlichting kunt gebruiken. Dit is met name in de woonkamer het belangrijkst, omdat daar vele functies samenkomen. Denk aan lezen, tv-kijken en vrienden of familie ontvangen.

Functionele verlichting

Deze verlichting is fel en heb je nodig om bij te werken aan je bureau of te lezen. Het gaat dan ook meestal om een bureaulamp of leeslamp. Wanneer je hier ook weer kiest voor een dimbare lamp, dan kun je zelf de intensiteit van de lichtbron bepalen. Ga na in je huis waar je allemaal functionele verlichting nodig hebt, bijvoorbeeld bij je bank of fauteuil, het nachtkastje van je bed, de bureaus enzovoorts.

Sfeerverlichting

Hiermee wil je een gezellige sfeer in huis bewerkstelligen. Meestal is sfeerverlichting een aanvulling op de basisverlichting. Sfeerlampen hebben veelal een gesloten kap waardoor je niet direct in de lichtbron kijkt, maar het licht juist gefilterd de kamer inschijnt. Wandlampen, vloerlampen en tafellampen kunnen allemaal goede sfeerlichten zijn.

Accentverlichting

Dit wordt ook wel gerichte verlichting genoemd en is bedoeld om bepaalde plekken te verlichten of iets uit te lichten, zoals een spotje dat op een schilderij schijnt, maar ook een lamp die boven je eettafel hangt en gericht op de tafel schijnt. Een spot met beweegbare arm is handig als accentverlichting omdat je dan precies kunt bepalen in welke richting hij schijnt. Pas op dat je niet alleen accentverlichting toepast want dat geeft een zogenaamd tunneleffect (het verkleint je blikveld).

Decoratieve verlichting

Zoals de naam al zegt is deze verlichting enkel ter decoratie. Denk aan lichtsnoeren en kerstlampjes. Ze hebben een klein peertje en geven dus niet veel licht af. Je zou het onder sfeerverlichting kunnen scharen, omdat je er natuurlijk een bepaalde sfeer mee wilt realiseren, maar toch geeft de sfeerverlichting die we hier bedoelen wel wat meer licht dan decoratieve. Lichtslingers en snoeren zijn vooral leuk op de kinderkamer bij het bed bijvoorbeeld.