Bouwverlichting is heel belangrijk voor de veiligheid. Een bouwlamp kan voorkomen dat je struikelt of een verkeerde stap zet. Een goede bouwlamp moet je bovendien kunnen verplaatsen, maar ook stevig op de grond kunnen zetten. Je moet de richting van het licht kunnen aanpassen zodat je de werkplek optimaal kunt verlichten.

Belangrijk voor een bouwlamp is ook dat het licht niet verblindend werkt. Je moet in de richting van het licht kunnen kijken zonder dat je ogen pijn doen.

Ontwikkeling

In het aanbod van bouwlampen is de laatste jaren veel veranderd. Vroeger was halogeenverlichting de standaard. Dit had als grote voordeel dat het licht helder was. Nadeel van halogeen is de warmteontwikkeling. Daarbij is halogeenverlichting niet echt energiezuinig. Led verlichting is inmiddels standaard geworden vanwege de hoge lichtopbrengst, het natuurlijk licht en de duurzaamheid. Led verlichting gaat langer mee en verbruikt minder energie.

Wattage

De lichtopbrengst is belangrijk bij bouwlampen. Bij led wordt de opbrengst niet in watt, maar in lumen gegeven. Hoe hoger het aantal lumen hoe beter de lichtopbrengst. Bouwlampen hebben minimaal 1500 lumen. Dit is vergelijkbaar met een halogeenlamp van ruim 100 watt. De wattage bij led verlichting zegt iets over het verbruik. Led verlichting heeft een verbruik die aanzienlijk lager is dan conventionele lampen. In vergelijking met halogeen is led 8 keer zuiniger. Naast lumen en watt is de kleurtemperatuur belangrijk. Dit wordt aangegeven met de K-waarde. Een Kelvin waarde van 5.000K is vergelijkbaar met helder daglicht. Dit is dan ook voor bouwlampen de minimum waarde.

Stof- en waterdicht

Bouwlampen worden zowel binnen als buiten gebruikt. Belangrijk is dat de lamp stof en waterbestendig is. Dit wordt aangeven met de zogeheten IP-waarde. Deze waarde geeft aan in hoeverre een product stof- en waterbestendig is. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer gaat over de bescherming tegen stof, het tweede cijfer over de vochtbestendigheid. Veelvoorkomende IP-waarden voor LED-bouwlampen zijn IP54 (stofdicht en spatwaterdicht), IP65 (stofdicht en beschermd tegen waterstralen) en IP67 (stofdicht en waterdicht).

Bouwlampen zijn leverbaar op netstroom en accu. Met een bouwlamp op accu heb je geen last van een netsnoer en kun je zonder elektriciteit toch de lamp gebruiken mits je deze opgeladen hebt. Zoals veel klussers het liefst werken met accu-apparaten is een acculamp ideaal.