De voor- en nadelen per aanrechtblad

Het aanrechtblad of werkblad valt enorm op in een keuken. Het is verkrijgbaar in vele materialen en diktes en kleuren. Je keuze is natuurlijk afhankelijk van je smaak en budget, maar ook van hoe intensief de keuken gebruikt wordt.

Bekijk bij je keuze of een werkblad hygiënisch is, onderhoudsvriendelijk en hittebestendig. En of het bestand is tegen dagelijks gebruik, krassen, vlekken en zuren. Bedenk dat lichtere materialen een groter ruimtegevoel geven.

Hieronder de meest voorkomende aanrechtbladen met hun voor- en nadelen:

  • Composiet; waterdicht, krasbestendig, hygiënisch en in vele kleuren en diktes verkrijgbaar. Niet geheel hittebestendig. Gemiddelde prijs is € 250,- per strekkende meter.
  • Graniet; hitte- en krasbestendig. Het is echter licht poreus waardoor water kan binnendringen en vlekken achter kan laten. Kies je voor gepolierd graniet dan is het wel waterdicht. Gemiddelde prijs is € 500,- per strekkende meter.
  • Beton; hard, slijtvast en bestand tegen hitte. Gepolierd beton is beter bestand tegen vlekken dan niet gepolierd beton. Gemiddelde prijs is € 300,- per strekkende meter.
  • Keramiek; hitte-, vlek- en krasbestendig. Zware of scherpe voorwerpen kunnen scheuren veroorzaken. Gemiddelde prijs is € 300,- per strekkende meter.
  • Hout: natuurproduct met natuurlijke uitstraling. Niet kras-, hitte-, en vochtbestendig, maar door een beschermende toplaag kan dat wel gerealiseerd worden. Onderhoudsintensief (minimaal twee keer per jaar inwrijven met olie). Gemiddelde prijs is € 100,- per strekkende meter.
  • Inox / RvS; hitte- en vochtbestendig, makkelijk in onderhoud. Gevoelig voor krassen en je ziet er alle ‘vette vingers’ op. Gemiddelde prijs is € 400,- per strekkende meter.
  • Corian / Hi-Macs / Solid Surface; naadloos aan te brengen, onderhoudsvriendelijk, hygiënisch. Niet hittebestendig, gevoelig voor krassen. Gemiddelde prijs is € 400,- per strekkende meter.
  • Glas; waterdicht, kras- en hittebestendig. Je ziet er ‘alles’ op en er kunnen vrij snel oneffenheden ontstaan aan de randen. De prijs is sterk afhankelijk van de kwaliteit en bedraagt gemiddeld voor een kwalitatief goed blad. € 550,- per strekkende meter.
  • Kunststof; krasbestendig en goedkoop. Niet hittebestendig. Gemiddelde prijs is € 100,- per strekkende meter.
  • Marmer; echt marmer krast en vlek heel makkelijk. Gemorste rode wijn of citroensap richten al vrij snel onherstelbare schade aan. Marmer is bovendien zeer prijzig. Daarom kiezen mensen liever voor marmerlook. Dat is verkrijgbaar voor kunststof en composiet aanrechtbladen. Goedkoper en makkelijk in onderhoud.