Bij een nieuwe keuken hoort een nieuwe afzuigkap. Maar ook bij het renoveren van een bestaande keuken, is dat waarschijnlijk iets dat je wilt aanpakken. Bedenk alleen al dat een oude afzuigkap vaak meer lawaai maakt of niet meer goed afzuigt.

En wil je helemaal niet zo’n grote unit in je keuken? Goed nieuws, er zijn tegenwoordig ook systemen die afzuigen vanuit je werkblad of wat dacht je van een afzuigsysteem geïntegreerd in een mooie hanglamp?

Hieronder de verschillende soorten op een rijtje:

  • De wandschouw; dit noemen we de traditionele afzuigkap aan de wand en het plafond. Ze zijn er in een vierkant, rond of rechthoekig model, van RvS of glas. Ook zijn er afzuigsystemen voorzien van het PlasmaMade filter waarmee je vuile lucht zuivert en filtert, ook van pollen en bacteriën! Je krijgt dan voor vieze lucht gezonde en schone lucht terug. Met zo’n systeem heb je geen afvoerkanaal naar buiten nodig, wat weer scheelt in je stookkosten. Ook op bestaande afzuigkappen kan een PlasmaMade filter worden geïnstalleerd.
  • Hanglamp als afzuigkap; afzuigsystemen geïntegreerd in een design hanglamp die je keuken daadwerkelijk verlicht. Twee functies in één. Ze zijn voorzien van lange ophangkabels dus ook in hoge ruimtes toepasbaar.
  • Plafondunit; met een slanke plafondunit als afzuigkap is het apparaat niet zo prominent aanwezig. En als je dan ook nog voor een afzuigkap in dezelfde kleur als je plafond kiest, gaat hij op in het geheel.
  • Onderbouw afzuigkap; deze monteer je aan de wand of onder een hangend keukenkastje. De afzuigkap steekt iets onder het kastje uit omdat het wat dieper is dan de standaarddiepte van een keukenkast.
  • Vlakscherm afzuigkap; deze bouw je voor het grootste gedeelte in een kastje waardoor alleen het onderste platte gedeelte zichtbaar is. Tijdens het koken schuif je een deel uit dat je na het koken weer inschuift.
  • Afzuiging in het werkblad; dit is een soort sleuf in je werkblad waardoor de lucht wordt afgezogen. Ze zijn net zo effectief als traditionele afzuigkappen en produceren minder geluid.
  • Afzuiging uit het werkblad; de afzuigkap komt tijdens het koken uit het werkblad omhoog. Na het koken verdwijnt de afzuiging weer terug in het werkblad.

Zelf een traditionele afzuigkap installeren

Ga je zelf een (traditionele) afzuigkap plaatsen, let er dan op dat de afstand van de afzuigkap tot het fornuis/kookplaat minstens 65 centimeter is.

Volg dit stappenplan:

Stap 1: afmeten
Meet de plaats van de bevestigingsschroeven nauwkeurig op en teken dat af op de muur of plafond. De kap moet recht boven het fornuis hangen, dus teken ook een hartlijn vanuit het midden.

Stap 2: steunbeugel
Meet waar de steunbeugel moet komen. Het midden hiervan moet overeenkomen met het verlengde van de hartlijn. Je kunt nu de boorgaten aftekenen en gaan boren. Vervolgens kunnen de pluggen erin en kun je de beugel ophangen.

Stap 3: bevestigingsschroeven
Teken nu de bevestigingsschroeven van de kap af en boor ze.

Stap 4: kap bevestigen
Haak de kap erop en zorg dat het snoer niet bekneld raakt.

Stap 5: fixeerschroeven
Haal de filters uit het systeem zodat je de fixeerschroeven kunt vastzetten.

Stap 6: slang bevestigen
Bevestig de flexibele aluminiumslang met een slangklem op het verbindingsstuk. Probeer de lengte van de afvoerslang zo kort mogelijk te houden, want hoe langer de pijp, hoe meer lawaai de motor zal maken. Steek vervolgens de stekker in het stopcontact.

Stap 7: sierkoof plaatsen
De beschermfolie verwijderen en de losse delen in elkaar schuiven. De ventilatiespleten moeten aan de bovenkant komen.