Veelgebruikte plaatmaterialen in de bouw zijn onder andere multiplex en spaanplaat. Deze platen zijn erg sterk, gemakkelijk in gebruik en relatief goedkoop. Duurzaamheid wordt echter steeds belangrijker bij bouwprojecten waardoor er de laatste tijd steeds vaker gekozen wordt voor milieuvriendelijkere alternatieven. Eén van deze alternatieven is OSB plaatmateriaal.

OSB staat voor Oriented Strand Board en verwijst naar de houtschilfers die samen met bindmiddel en lijm de basis vormen voor OSB platen.

Veelzijdig

OSB platen zijn de opvolger van de ouderwetse waferboard platen die vroeger erg populair waren. Bij de productie van OSB platen wordt echter veel minder lijm gebruikt waardoor ze veel duurzamer en milieuvriendelijker zijn. OSB platen kunnen op verschillende manieren toegepast worden. Zo worden ze bijvoorbeeld veel gebruikt bij het isoleren van huizen, maar worden ze ook verwerkt in meubels. Doordat beide zijden van de OSB platen geschikt zijn om te gebruiken zijn ze ook ideaal als aftimmermateriaal. Tussenmuurtjes afdichten of een zolder aftimmeren, het kan allemaal met OSB platen!

OSB platen zijn niet alleen milieuvriendelijker dan multiplex of spaanplaat, ze zijn ook nog eens hartstikke sterk. OSB platen kunnen dus prima dienen als ondervloeren of tussenwanden. OSB platen kunnen zelfs gebruikt worden voor buitentoepassingen. Een mooie tuintafel of een nieuwe schutting, OSB materiaal kan voor vele doeleinden gebruikt worden. OSB materiaal is van origine niet geïmpregneerd dus indien het buiten gebruikt wordt is het van belang dat de OSB platen van tevoren goed geïmpregneerd of gebeitst worden. Op deze manier maakt vocht geen kans waardoor de OSB platen veel langer mee gaan.

Duurzaamheid

Doordat OSB platen voornamelijk bestaan uit houtschilfers van resthout zijn ze veel duurzamer dan andere plaatmaterialen zoals spaanplaat. Er is immers minder nieuw hout nodig waardoor er minder bomen gekapt hoeven te worden. Daarnaast wordt het gebruik van lijm tot een minimum beperkt en komen er zeer weinig schadelijke stoffen vrij bij het productieproces. Ook de reststromen worden gerecycled of gebruikt als brandstof. Op deze manier ontstaat er een zeer efficiënt productieproces dat het milieu zo min mogelijk belast. Ben je dus op zoek naar sterk plaatmateriaal én wil je de footprint van je project verkleinen? Dan zijn OSB platen exact wat je zoekt!