Van twee vertrekken in huis één ruimte maken, een grote open keuken creëren of een extra wandje plaatsen. Je hebt bij het opknappen van een huis altijd te maken met de diverse muren van de woning. Maar hoe weet je nu of het een draagmuur is of niet?

Draagmuren

Een draagmuur draagt de constructie van je huis. Met andere woorden, de muur loopt van onder tot boven door en vangt het gewicht op van wat er bovenaf op rust. Het is een onmisbaar element voor de stabiliteit en veiligheid van je woning. Je kunt een draagmuur dan ook niet zomaar verwijderen, omdat je huis dan -uiteindelijk- kan instorten. Maar met de juiste kennis en middelen is het vaak wel mogelijk een draagmuur te slopen.

Allereerst zul je moeten achterhalen of de muur die je wilt slopen een draagmuur is. Soms zijn er bouwtekeningen van de woning beschikbaar waar je dat al op kunt zien aan de aparte arceringen (je moet dan wel een beetje verstand hebben van bouwtekeningen en ze kunnen ‘lezen’). Je kunt de bouwtekeningen van je huis ook opvragen bij de gemeente. Wanneer je naar de dikte van de muur kijkt, is ook te zien of het een draagmuur is. Is die dikte namelijk meer dan tien centimeter, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid met een draagmuur te maken. Wanneer je op zolder kijkt en ziet dat er balken op de muur rusten, is het eveneens een draagmuur. Zo zou je tevens in de kruipruimte kunnen kijken. Zie je daar dat bepaalde muren helemaal tot de grond lopen, dan is de kans groot dat het draagmuren zijn. Geluid vertelt ook veel. Als je op de muur klopt en deze klinkt hol, is het geen draagmuur. Een massief klinkende muur is wel een draagmuur. Tot slot kun je nog kijken naar de naden op de vloer. Staat de muur haaks op de vloerbalken of lopen de balken de muur in, dan heb je waarschijnlijk te maken met een draagmuur. Niet dragende muren staan juist parallel met de vloer.

Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kun je een constructeur of architect inschakelen. Voor het verwijderen van een draagmuur is het sowieso beter een professional in te huren. In veel gevallen heb je voor het verwijderen van een draagmuur een omgevingsvergunning nodig (www.omgevingsloket.nl). Houd hierbij tevens rekening met de tijd die nodig is voor aanvragen en verkrijgen van de gemeente. Dit verschilt per gemeente maar kan al snel tien weken zijn.

Verder zul je de constructie op een andere manier op moeten vangen. Daarvoor moet de muur vervangen worden door een stalen balk en om te bepalen hoe groot en sterk die stalen balk moet zijn heb je een constructieberekening nodig. Een constructeur berekent wat voor type balk er nodig is om de draagmuur te vervangen. Hij zorgt tevens voor een stempelplan tijdens de verbouwing. Het stempelplan zorgt voor tijdelijke ondersteuning van de constructie, zodat de woning niet instort als je de draagmuur weghaalt. Op deze manier weet je zeker dat je veilig opereert en er geen scheuren ontstaan in de muren.

Niet dragende muren

Weet je zeker dat de muur niet dragend is, dan kun je deze zelf relatief eenvoudig verwijderen. Check wel altijd of er geen leidingen of andere bedradingen door de muur lopen. Dat kan met een leidingzoeker (te koop bij de bouwmarkt of specialist). Werk tijdens het slopen van boven naar beneden. Begin dus nooit zomaar in het midden want dan heb je kans dat er grote delen naar beneden komen, met alle gevolgen van dien. Het is beter de muur stukje voor stukje af te breken zodat je kleine stukken puin hebt, wat veiliger is en waardoor het bovendien makkelijker is af te voeren. Je kunt een vuist- of sloophamer gebruiken en denk aan beschermende kleding en schoenen. Om stof in de rest van de woning tegen te gaan, kun je een nat laken in de deuropening hangen.

Zelf een wand plaatsen kun je ook redelijk eenvoudig doen, bijvoorbeeld met metalen profielen of op hout regelwerk (hout skelet) met gipsplaten en isolatie. Maar ook met gipsblokken of met cellenbetonblokken (ook wel gasbeton of Ytongblokken) kun je een wand zetten. Deze blokken hoef je alleen maar te lijmen.