Ga je een complete woning slopen? Of gaat er alleen een badkamer of keuken uit? Maak je van twee vertrekken die ene droomslaapkamer? Om je huis mooier te maken, dien je vaak eerst te slopen. Grootscheeps sloopwerk kun je beter uitbesteden, maar veel kun je wel zelf doen. In dit artikel lees je wat er allemaal bij komt kijken. 

Wat is slopen?

Sloopwerkzaamheden kun je in grofweg vier varianten verdelen:

 • Complete sloop: dit is een gehele sloop van de woning of ander gebouw inclusief de fundering;
 • Tot aan de fundering: gehele sloop waarbij je de fundering in de grond laat zitten;
 • Tot muren: sloop waarbij je de buiten- en binnenmuren laat staan;
 • Lichte sloop: sloop aan de binnenzijde van je huis waarbij je alles netjes kaal maakt.

Vaak zie je door het slopen van muren, kozijnen en ramen pas echt hoe een woning er uit kan gaan zien en wat er allemaal mogelijk is. Het lichte sloopwerk kun je zelf doen als je geld wilt besparen. En het helpt je dus om je huis beter te leren kennen en te bedenken wat je er mee wil. Ook kun je bruikbare materialen dan zelf verwijderen of demonteren en hergebruiken in plaats van dat het op de container van een sloopbedrijf belandt.

Uitbesteden van slopen

Goed slopen is minder eenvoudig dan je misschien denkt. Je dient van tevoren goed te kijken welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, zoals boren, zagen, breken en snijden. Hiervoor heb je dan ook het juiste gereedschap nodig dat je kunt kopen of huren. Daarnaast zul je maatregelen moeten treffen om overlast zoals geluid en stof te beperken en moet je (laten) beoordelen aan de hand van bouwtekeningen of de sloopwerkzaamheden die je in gedachten hebt, technisch mogelijk zijn. Denk aan het verwijderen van dragende muren bijvoorbeeld. En tot slot moet het puin ook afgevoerd worden. Heb je geen zin, tijd of expertise om dit alles zelf te doen, dan kun je een sloopprofessional inhuren.

De gemiddelde kosten van een sloopbedrijf zijn:

 • Alles kaal maken: € 7,50 – € 12,50 per vierkante meter
 • Slopen tot aan de muren: € 15,00 – € 25,00 per vierkante meter
 • Slopen tot aan de fundering: € 30,00 – € 40,00 per vierkante meter
 • Gebouw compleet slopen: € 40,00 – € 60,00 per vierkante meter

Zelf slopen

Wanneer je zelf gaat slopen is het handig vooraf stil te staan bij het volgende:

Dragende muur
Dragende muren mag je niet zomaar slopen. Zo’n draagmuur zorgt voor ondersteuning aan het plafond en de bovenliggende verdieping. Als je die zonder preventieve maatregelen sloopt, kan het plafond of erger nog, de hele woning, instorten. De draagmuur dien je dus te vervangen door een andere constructie. Meestal is dat een constructie van stalen balken. Je moet wel goed (laten) onderzoeken en berekenen of de nieuwe constructie voldoende draagvlak heeft.

Elektriciteitsleidingen
Check op aanwezige elektriciteitsdraden. Zit er een stopcontact of lichtschakelaar daar waar je wilt gaan slopen? Dan stuit je waarschijnlijk op elektriciteitsleidingen. Een handig hulpmiddel is een leidingzoeker (te koop bij de bouwmarkt). Wanneer je de leidingen gevonden hebt, schakel je de stroom uit en schroef je de contactdozen open. Je kunt dan lasdoppen op de uiteinden van de elektradraden zetten en ze verwijderen.

Sloopvergunning
Informeer bij de gemeente of je een sloopvergunning nodig hebt. Dat is over het algemeen nodig wanneer je meer dan tien kuub sloopafval hebt of wanneer het asbest bevat.

Omgevingsvergunning
Informeer bij de gemeente of je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Dit is verplicht wanneer je een monument of beschermd stads- of dorpsgezicht gaat slopen en als in het bestemmingsplan staat dat niet zonder vergunning gesloopt mag worden. Bijvoorbeeld bij cultuurhistorische waarde.

Stappenplan bij zelf slopen

 1. Afval afvoeren
  Allereerst bedenk je hoe je het puin af gaat voeren. Je kunt een container huren in verschillende maten bij bouwmarkten of containerbedrijven vanaf ongeveer € 250,- per week. Door het zelf naar soort al te scheiden, bespaar je kosten. Een andere optie is een puinzak bestellen of kopen bij een bouwmarkt. Dit is prima voor sloopafval tot één kuub. De zak wordt opgehaald wanneer jij dat aangeeft. En uiteraard kun je er ook voor kiezen zelf met een aanhangwagen naar de vuilstort van de gemeente te rijden. Het verschilt per gemeente of je voor het gewicht van het afval moet betalen.
 2. Stortkoker
  Wanneer je op de eerste of hogere verdieping gaat slopen en geen puin via de trap wilt slepen is een stortkoker of stortslurf handig. Een stortkoker huur je vanaf € 12,- per week en een stortslurf koop je voor € 25,-.
 3. Materiaal
  Dit heb je nodig bij het slopen:
  Betonboor
  Steenbeitel
  Breekhamer en –ijzer
  Muurzaag
  Slijptol
  Moker
  Werkhandschoenen
  Veiligheidsbril
  Stevige schoenen liefst met stalen neuzen
  Mondkapje
  Beschermende kleding eventueel met helm
 4. Hoe sloop je welke muur?
  Verwijder altijd eerst houten betimmering, lambriseringen en tegelwerk.Gasbetonblokken: met een muurzaag of slijptol kun je aangeven welk deel van de muur je wilt verwijderen. Wanneer je dan een zaagsnede maakt die de breuklijn aangeeft, sla je met een moker de binnenkant van de omlijsting eruit.

  Gipsplaat: sla met een hamer op de muur zodat er een gat ontstaat. Daarna kun je de gipsplaten verwijderen door er een breekijzer achter te zetten. Achter gipsplaat zit een loze ruimte (spouw) die ter isolatie vaak is opgevuld met glaswol. Ook zijn hier soms leidingen in verwerkt!

  Steen: boor met een betonboor gaten naast elkaar op de plek waar je de muur wilt verwijderen. Houd zo’n tien centimeter afstand tussen de gaten. Hak vervolgens met een breekhamer de stenen eruit. Als je de stenen zo klein mogelijk maakt is het veiliger voor jezelf en voor het puinafvoeren makkelijker.