Zo richt je jouw badkamer het best in

De gemiddelde badkamer is in Nederland zo’n negen m2. Het bouwbesluit geeft aan dat de minimale wandafmeting 0,8 meter is en 1,2 meter. Deze zeer kleine badkamers komen niet meer voor in nieuwbouwwoningen. Er wordt voor de grootte wel onderscheid gemaakt tussen aparte en gecombineerde badkamers. In kleine appartementen is er geen apart toilet, maar is er een gecombineerde badkamer en toilet.

Mini badkamer

Zo’n mini badkamer is eigenlijk een douchekast. Het is maximaal een douche van 0,80 bij 0,80 meter en een wastafel. Beschik je over een gemiddelde afmeting dan is er voldoende ruimte voor een ligbad, douche, toilet en wastafel. Door een juiste indeling toe te passen is veel ruimte te winnen, zeker als elke centimeter telt. Bijvoorbeeld door een extra wandje te plaatsen voor de wastafels. Daarachter komt de douche en toilet.

Juiste kleur en inrichting

De kleur van de tegels zijn erg bepalend. Een kleine badkamer oogt beter met een lichte wand- en vloertegel. Ook de afmeting van de tegels speelt een rol. Een doucheruimte zoals een inloopdouche vraagt meer ruimte maar is toch ruimtelijker dan een gesloten douchecabine. Een dubbele wastafel is praktisch als met meerdere personen er tegelijkertijd gebruik van wordt gemaakt. Komt deze situatie niet dagelijks voor dan is een enkele ruime wastafel efficiënter.

Juist opbergen van spullen

Opbergruimte voor de verzorgingsproducten, handdoeken en apparaten is nodig om de badkamer ordentelijk te houden. Afhankelijk van de beschikbare ruimte is een smalle hoge kast prettig, maar niet noodzakelijk. Een spiegelkast boven de wastafel is weliswaar ondiep, maar je kunt er toch behoorlijk wat artikelen in kwijt. Een wastafelmeubel kost eigenlijk geen ruimte zeker als je een zwevende variant kiest. Grote spullen zoals handdoeken, ondergoed en sokken zijn in handbereik. Een luxe gevoel geven laden in plaats van deurtjes.

MDF is het meest gebruikte materiaal voor badkamermeubilair. Het voordeel is dat het lichter is dan hardhout. Omdat het voorzien wordt van een coating zijn er vele designs leverbaar.