Wanneer je een lekkage hebt op je platte bitumen dak, kun je overwegen het dak zelf te repareren. Dit kan over het algemeen alleen als het gaat om kleine reparaties zoals een scheur of losse zoom. Als een bitumen dak echt op is, moet je het vervangen voordat je daadwerkelijk lekkages krijgt en het onderliggende hout gaat rotten.

Voordat je achterhaald hebt waar de schade aan het dak zich bevind, ben je vaak wel wat tijd kwijt omdat het moeilijk op te sporen is. De meeste beschadigingen kun je voorkomen door regelmatig te checken of je dakgoten en regenpijp niet verstopt zitten.

Stappenplan bij reparatie van bitumen dak

Zorg dat het droog is wanneer je deze klus gaat doen.

  1. Beschadiging schoonmakenBorstel of schraap de beschadigde plek grondig schoon.
  2. Beschadigde plek insnijdenSnij de beschadigde plek kruislings in en vouw de vier punten terug. Maak het kale dakbeschot goed droog en schoon, bijvoorbeeld met een heteluchtpistool.
  3. Reparatiepasta aanbrengenBreng vervolgens met een plamuurmes reparatiepasta op het dakbeschot aan en smeer het goed uit met een kwast.
  4. Verstevigingsmat plaatsenVouw de punten terug en smeer de naden ook in met reparatiepasta. Bedek de plek met een verstevigingsmat (dit heet anti- scheur) en smeer dat in met reparatiepasta.

Kun je niet langer wachten met de reparatie maar regent het nog? Gebruik dan aquastop. Dat is een reparatiepasta die hecht op een vochtige ondergrond. Je maakt ook hier de ondergrond eerst schoon en je veegt alle plassen weg. Daarna breng je de pasta met een plamuurmes aan. Je kunt er bij kleine scheurtjes ook voor kiezen zelfklevend afdichtingsband over de scheuren heen te plakken. Ook hier geldt dat de ondergrond schoon en droog moet zijn!