Multiplex is een plaatmateriaal wat een veelzijdige toepassing heeft. Het hoort in het rijtje van betonplex plaatmateriaal. Het bestaat uit fineerplaten die diagonaal worden gelijmd. De fineerplaten zijn altijd oneven.

Interieur of exterieur?

De verlijming kan op twee manieren; de interieur of exterieur wijze. Dit is met name belangrijk voor de toepassing. De ene verlijming maakt dat het plaatmateriaal vooral geschikt is voor binnen en de andere ook voor vochtigere ruimten. Het betreft dan de WBP-verlijming in plaats van de MR-verlijming.

Houtsoort bepaalt duurzaamheid

De houtsoort van het fineer bepaalt de mate van duurzaamheid en daardoor de toepasbaarheid. Populieren, vuren, Okoume en Berken zijn de meest gebruikte houtsoorten. Met name Okoume en Berken zijn geschikt voor buitentoepassing. Populierenmultiplex daarentegen is uitsluitend voor binnenwerk te gebruiken.

Veel toepassingen

Zowel de professionele bouw en de doe-het-zelver gebruikt het plaatmateriaal. Dankzij de sterkte is het voor vele doeleinden toepasbaar zoals dakconstructies maar ook voor bekisting. Doordat het plaatmateriaal voorzien kan worden met een speciale deklaag zoals een gladde of juist een antisliplaag zijn de mogelijkheden haast onbeperkt.

Goed verwerkbaar

Multiplex voorzien van een fineerafdeklaag wordt veel toegepast voor meubels, maar ook voor andere interieur doeleinden zoals wandafwerking en plafonds. Het materiaal is gemakkelijk te zagen of te frezen. Het afwerken van multiplex wordt ook wel edelfineren genoemd. Omdat het plaatmateriaal in verschillende diktes verkrijgbaar is, is het bruikbaar voor allerlei meubels zoals bedden, kasten en tafels. De diktes lopen vanaf 3,6 mm tot 40 mm.

Meubelplaat en -panelen

Meubelplaat is samengesteld uit staafjes hout in plaats van fineer. Het is in diktes verkrijgbaar tot 5 millimeter en is feite massief hout. Verwar het niet met meubelpanelen want die zijn vervaardigd van spaanplaat met een kunststof melamine toplaag. De lange randen zijn meestal afgewerkt met een kantbank. De kopse kanten dienen zelf afgewerkt te worden. Een spaanplaat bestaat uit gelijmde houtsplinters.

MDF-plaatmateriaal lijkt op spaanplaat, echter de houtsplinters zijn verpulverd en daarna geperst gelijmd. De afwerking wordt met fineer of kunstof gedaan. MDF heeft wel een hoger gewicht dan spaanplaat.