In dit artikel komen de mogelijkheden aan bod op gebied van sanitair, accessoires, tegels en verlichting. De keuze hiervan is groot. Vooraf goed bepalen welke stijl en sfeer je wilt is dan ook handig. De keuze van je sanitair bepaalt immers de uitstraling van je badkamer. Wanneer je kleuren en materialen op elkaar afstemt geeft dat het meeste rust.

Om inspiratie op te doen kun je je zowel online als offline oriënteren. Bekijk bijvoorbeeld tijdschriften, bezoek showrooms en check het internet. Wellicht vind je het handig een soort moodboard te maken van alles wat je aanspreekt. Als je gelijk de prijzen erbij zet, weet je of het in je begroting past.

Douche

De douche is de laatste jaren uitgegroeid tot een heuse wellness beleving. Je hebt (inloop-)douches met of zonder stoom, met ingebouwde kleurentherapie en complete cabines met stoom, radio, verlichting en massagejets. Voordeel van een inloopdouche is dat je kunt afwijken van standaard afmetingen. Dat is uiteraard handig, zeker voor kleine badkamers. Je kunt een inloopdouche op een douchebak plaatsen, maar ook op een tegelvloer. Met een stoomcabine is het mogelijk zowel een stoombad als een douche te nemen. Een gewone douchecabine kan op vrij eenvoudige wijze omgebouwd worden tot een stoomcabine.

Wil je extra luxe, dan is de wellnesscabine iets voor jou. In de cabine zit een bankje waarop je kunt genieten van een stoombad al dan niet met aromatische oliën, kleurentherapie, hydromassage of een ontspannend muziekje. De douchekop en douchestang kun je uitrusten met complete panelen met dergelijke functies. Er zijn ronde, vierkante, rechthoekige en ovalen douchekoppen, regendouches, watervaldouches of waterbesparende. Van aluminium tot geborsteld RvS of mat zwart, vrijwel alles is mogelijk.

Bad

Een bad is vaak een eyecatcher in de badkamer, al was het alleen maar doordat het in veel gevallen een groot item is. Het type bad, de keuze van het materiaal en de kleur die je kiest zijn dus vrij sfeerbepalend. De meeste baden worden gemaakt van kunststof en dan voornamelijk acryl. Ook populair zijn baden van het materiaal Solid Surface. Deze zijn matwit en hebben een satijnen uitstraling. Het oogt warm en zacht. Voordeel is dat Solid Surface in alle vormen gegoten kan worden en daardoor naadloos is. Solid Surface bestaat uit een mix tussen polyester, acryl en verschillende harsen. Daarom is zo’n bad sterk, niet poreus en hygiënisch.

Dan zijn er nog baden van geëmailleerd plaatstaal wat erg hard is waardoor het krasvaster is dan kunststof. En het verkleurt niet. Het voelt iets koeler aan dan kunststof, maar het water koelt niet sneller af. Een plaatstalen bad gaat lang mee en is volledig recyclebaar. Nog een andere mogelijkheid is een bad van quaryl. Dat is, net als acryl, een kunststof. Het voordeel van deze kunststof is dat je er scherpe vormen mee kunt maken. Een bad krijgt zo strakke randen en een moderne look. Bovendien is een quaryl bad veilig dankzij zijn slipvastheid. Het is stootvast en krasbestendig. Er zijn ook baden van natuurlijke materialen, zoals hout of natuursteen. Verder heb je de keuze uit een bad tegen de muur, een vrijstaand bad, hoekbad of een verzonken bad in de vloer.

Om het nog ingewikkelder te maken, kun je behalve een ‘gewoon’ bad, tevens voor een whirpool kiezen, waarbij de stralen dan als een massage ervaren worden. Er bestaan drie verschillende whirlpoolsystemen: het lucht- of spasysteem, het water- of hydrosysteem, of een combisysteem. Bij het lucht- of spasysteem wordt warme lucht in het water geblazen. Bij het water- of hydrosysteem wordt het badwater aangezogen en met kracht terug gespoten. Bij een combisysteem heb je de keuze tussen beide massages. En om het badderen nog aangenamer te maken, kun je zelfklevende nekof hoofdsteunen in allerlei maten, vormen en kleuren kopen.

Wastafel

Ga je voor een zwevende wastafel of wil je een ingebouwde in een wastafelmeubel? Of toch liever een waskom? En welk materiaal kies je? Wastafels en waskommen zijn er in keramiek, glas, roestvrijstaal, natuursteen en hout. De vormen zijn rond, vierkant, rechthoekig of ovaal. Je kunt je keuze laten afhangen van het schoonmaakgemak, duurzaamheid of gewoon van wat je mooi vindt. Bedenk dat een wastafel in het oog springt en net als een bad sfeerbepalend is voor je badkamer.

Toilet

We zitten ongeveer een uur per week op de wc. Wel fijn dus wanneer je toilet comfortabel is. Er zijn eenvoudige tot fraaie designmodellen in verschillende vormen en uitstraling. De staande toiletpot was jarenlang de meest bekende. Tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor een hangend toilet, al dan niet in combinatie met een gehele toiletset met inbouwreservoir. Ook zie je meer en meer douchewc’s; de moderne variant op de bidet. Deze zijn hygiënisch en je bespaart bovendien op toiletpapier. Er zijn zelfs douchewc’s die je met een app kunt bedienen. Via de app kunnen gebruikers hun persoonlijke instellingen voor de douchestraalsterkte, douche-armpositie en oscillatie aanpassen en oproepen, en tevens die voor de verwarming van de wc-zitting, de geurzuivering en de warmeluchtföhn!

Er zijn twee type toiletpotten; de vlakspoeler en diepspoeler. De vlakspoeler heeft een plateau, een soort schotel, met daarop een klein laagje water. Deze zie je eigenlijk alleen in Nederland. Een toilet met een diepspoel heeft een trechtervorm waarin een laag water staat. Toiletpotten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, van rond en ovaal tot rechthoekig. De klassieke rond-ovale vorm heeft meestal de voorkeur. De keuze voor een bepaalde stijl hang af van de sfeer die je wilt creëren. Een toilet in de badkamer maakt vaak onderdeel uit van een serie badkamermeubelen. Zo zorg je voor rust en eenheid. Over rust gesproken, de soft close toiletzitting is een fijne optie als je wilt voorkomen dat de toiletzitting met een knal neervalt. Fijn bij kleine kinderen en tevens hygiënischer omdat je de bril amper aan hoeft te raken.

De meeste toiletpotten zijn gemaakt van keramiek. Daarnaast is er een roestvrijstalen variant. Het materiaalgebruik heeft alles met hygiëne te maken. Een toiletpot met een glad oppervlak reinigt het makkelijkste.

Kranen

Zoals bij al het sanitair is er ook bij kranen veel aanbod. Bepaal eerst of je opbouw of inbouwkranen wilt. Bij een inbouwkraan zijn de leidingen netjes weggewerkt in de muur. Deze kraan past goed in een strakke badkamer en biedt bovendien schoonmaakgemak. Er zijn namelijk weinig hoekjes en randen waar vuil of kalk kan nestelen. Ook voor de waskom is een inbouwkraan een ideale en mooie oplossing. Opbouwkranen zijn mogelijk in elke badkamer en verkrijgbaar in talloze modellen. Heb je sanitair gekozen met ronde vormen, dan is het wel zo mooi om ook voor een kraan met deze vorm te kiezen omdat het eenheid en rust geeft.

Wat betreft douche- en badkranen is de thermostaatkraan het meest populair. Dit model douchekraan biedt je altijd een constante temperatuur. Met de ene knop zet je de kraan uit en met de andere laat je de temperatuur van je voorkeur ingesteld staan. Meestal is de kraan voorzien van een safestop waarmee je voorkomt dat je de thermostatische douchekraan per ongeluk te heet zet en je je verbrandt.

Bij een bad kun je ook nog kiezen voor tegelrandkranen. Deze badkranen worden geplaatst op de rand van het bad. Je bad moet daarvoor wel beschikken over speciale kraangaten. En dan zijn er ook nog verschillende baduitlopen. Een baduitloop ziet er niet alleen mooi uit, je gebruikt het ook om je bad te vullen en je kunt het combineren met inbouw bad thermostaatkranen. Check van tevoren wat voor diepte van de uitloop je nodig hebt om goed uit te komen met het bad.

Radiatoren

Wanneer je lekker gebadderd hebt of onder een warme douche uitstapt, kan een koude badkamer een domper zijn. Een radiator zorgt voor een aangename temperatuur in de badkamer. De meeste radiatoren zijn gemaakt van staal en met een geschikte radiatorkraan gemakkelijk aan te sluiten op de leidingen. In de moderne badkamer zie je voornamelijk designradiators die tevens dienst doen als handdoekradiator. Een specifieke handdoekradiator bestaat uit verschillende dunne horizontale buizen waar je een handdoek overheen kunt hangen. Welk formaat radiator je kiest hangt af van de grootte van de ruimte. Hoe groter de ruimte, hoe meer wattage de radiator nodig heeft om de ruimte te verwarmen. De meeste radiators zijn verkrijgbaar in een lengte vanaf 74 centimeter tot en met 180 centimeter. Daarnaast bestaat de keuze uit verschillende designs, van gebogen tot recht, van ronde of platte buizen en van brede tot smalle buizen. Ook in kleur zijn er diverse mogelijkheden. Bij sanitairwinkels kun je veelal een complete radiatorset kopen bestaande uit een designradiator met radiatorkraan en handdoekhaakje of beugel.

Spiegels

Badkamerspiegels zijn er in tig maten en vormen, met en zonder snufjes. Zo zijn er spiegels met ingebouwde verlichting, verwarming, digitale klok met touch schakelaar, scheer/make-up spiegel, bluetooth muzieksysteem, geïntegreerde planchet en vochtbestendig glas. Je kunt kiezen voor een wandkast boven je wastafel met spiegeldeuren of voor een losse spiegel. In de badkamer is een spiegel eigenlijk onmisbaar en bovendien geeft het een ruimtelijk effect. Praktisch en decoratief dus.

Badkamertegels

Wil je rechthoekige of vierkante tegels? Stroken of mozaïek? Er is veel mogelijk en het hangt af van je persoonlijke voorkeur. Wel is het slim om grote tegels te kiezen wanneer je een kleine ruimte hebt. Hierdoor oogt de ruimte groter. Een mozaïek wand kan daarentegen weer mooi staan in een grote ruimte. Je onderbreekt er op speelse manier grote oppervlakken mee. Een vloertegel door laten lopen op de wand zorgt eveneens voor een rustig en ruimtelijk gevoel. Let er verder op dat je liever een te stroeve dan te gladde tegel neemt want je wilt natuurlijk niet uitglijden.

Vrijwel alle badkamertegels zijn van keramiek. Die zijn gemakkelijk schoon te maken, duurzaam, kleur –en slijtvast. Bovendien zijn keramische tegels geschikt voor vloerverwarming. Keramische tegels zijn verkrijgbaar in verschillende designs: van natuursteen en beton tot houtlook en graniet. Je kunt er ook voor kiezen zogenaamde listello’s aan je tegelwerk toe te voegen. Een listello is een sierrand die tussen de tegels of als afwerking van de tegels gebruikt wordt. Het heeft vaak een iets andere vorm, structuur of kleur zodat je op je wand een accent aan kunt brengen.

Behalve keramiek zijn tegels van marmer voor de badkamer al jarenlang populair. Je kunt eindeloos variëren in kleurstellingen en tekeningen. Marmer geeft je badkamer een luxe uitstraling. De prijs van marmeren tegels hangt af van de soort marmer, de dikte en het formaat van je tegels. Gemiddeld ligt de prijs tussen de € 130,- en € 350,- per vierkante meter. Een stuk goedkoper zijn tegels met marmerlook; die zijn er vanaf ongeveer € 50,- per vierkante meter.

Tegelwaardes
Dan zijn er nog een aantal waardes die op tegels van toepassing zijn, zoals de V en S waarde. De V waarde bepaalt de mate van nuance schakeringen van het tegeloppervlak. De ene tegel is bijvoorbeeld helemaal effen terwijl de andere tegel gemêleerd is.

  • V0 is een effen tegel
  • V1 is een tegel met gelijkmatige variatie
  • V2 is een tegel met weinig tot matige variatie
  • V3 is een tegel met matig tot veel variatie bij verwerking
  • V4 is een tegel met sterke variatie bij willekeurige verwerking

De S waarde bepaalt de mate van onderhoudsgemak, ook niet onbelangrijk.

  • S1 vervuiling kun je niet verwijderen
  • S2 vervuiling kun je verwijderen met specifiek oplosmiddel
  • S3 vervuiling kun je verwijderen met sterk schoonmaakmiddel
  • S4 vervuiling kun je verwijderen met licht schoonmaakmiddel
  • S5 vervuiling kun je verwijderen met heet water

Een vloertegel met minimaal S3 is aan te raden in de badkamer.

Badkamervloer

Wil of kun je geen tegelvloer leggen in je badkamer, dan zijn er nog vele andere mogelijkheden. Zo zijn er badkamervloeren van pvc. Een pvc vloer is sfeervol maar ook praktisch. Ze zijn geschikt voor vloerverwarming en er trekken geen vlekken in omdat ze -meestal- speciaal behandeld zijn met bijvoorbeeld Sanosol. Bovendien is een pvc vloer vochtbestendig. Pvc vloeren zijn er in beton-, hout-, tegel- en zelfs visgraatlook.

Je kunt ook kiezen voor een gietvloer met epoxylaag. Deze heeft het voordeel geen voegen of naden te hebben en ook hieronder kan een vloerverwarming. Wanneer de vloer nat wordt, zorgt de epoxy coating er juist voor dat het oppervlak stroef wordt in plaats van glad. Een gietvloer is in veel kleuren verkrijgbaar.

Een houten vloer tot slot behoort tevens tot de mogelijkheden. Er zijn waterdichte laminaatsoorten of massief parket dat een afwerkingslaag heeft gekregen. Houd er rekening mee dat parket duurder is en meer onderhoud vergt dan laminaat, wat al afgewerkt is met een beschermende laag. Voordeel van massief hout is dat je het desgewenst kunt verven, en dat het er natuurlijker uitziet dan laminaat. Verder zijn onbehandelde hardhouten vloeren zoals teak, iroko, wengé en merbau mogelijk. Deze vloeren vergrijzen na verloop van tijd. Door waterspatten kunnen wel kringen in het hout ontstaan.

Badkamerverlichting

De badkamer is de plek waar je jezelf verzorgt, waar je ontspant en waar je jezelf waarschijnlijk elke dag in de spiegel aankijkt. Het is daarom belangrijk dat er goede verlichting aanwezig is. Goede verlichting bestaat uit verschillende soorten licht. Zo heb je helder, functioneel licht nodig voor bij de spiegel maar ook sfeerverlichting wanneer je lekker wilt relaxen in bad. Je kunt dat realiseren door dimbare lampen in je badkamer te installeren. Hierdoor kun je dezelfde lampen voor verschillende doeleinden gebruiken. Zorg er wel voor dat je de juiste dimbare lampen koopt en die combineert met een externe dimschakelaar.

Inbouwspots in de badkamer zijn bij veel mensen favoriet. Deze zijn verkrijgbaar in dimbare (LED) spots. Let er op dat je een verlaagd plafond moet maken waar je de inbouwspots kunt plaatsen. Er zijn al LED inbouwspots met een inbouwruimte van vijftien millimeter, waardoor de ruimte tussen het verlaagde en het originele plafond minimaal kan zijn. Voordelen van LED verlichting is dat het, in tegenstelling tot halogeen spots, niet warm wordt en vochtbestendig is. Bovendien zijn LED lampen verkrijgbaar in veel kleuren.

Een hanglamp in de badkamer is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Ze zijn meestal niet voorzien van een waterdichte IP waarde. Toch kan het wel een mooie sfeermaker zijn, bijvoorbeeld een kroonluchter in een badkamer in klassieke stijl. Wanneer je genoeg ruimte hebt en de lamp op een veilige afstand van waterbronnen kan installeren, is het de overweging waard. Natuurlijk zijn er ook de welbekende plafonnieres, spots en wandlampen. Deze zijn in uiteenlopende stijlen, maten en kleuren verkrijgbaar.

Badkameraccessoires

Onder accessoires voor de badkamer verstaan we zeeppompjes en bakjes, handdoekhaken en rekken, wc-rol houders, toiletborstels, afvalbakken, glaswissers, opberg- en wasmanden en badrekken. Ook hier heb je weer veel mogelijkheden. Kies je voor accessoires die passen bij je sanitair of ga je juist voor contrast? Aan jou de keuze. Bedenk dat je rust en eenheid brengt door de accessoires wel op elkaar af te stemmen, dus bijvoorbeeld alles in mat zwart, of juist in RvS.