Met een dakkapel creëer je meer stahoogte en loopoppervlak in een kamer. Het kan een donkere kleine ruimte onder een schuin dak veranderen in een licht, ruim en praktisch vertrek. Er zijn verschillende soorten dakkapellen, zoals een dakkapel met een plat dak, puntdak of schuin dak. Maar ook een dubbele dakkapel, een hoek dakkapel of een dakkapel met deur.

Vaak heb je bij plaatsing aan de achterkant van je huis geen vergunning nodig, maar aan de voorzijde van het huis wel. Informeer hiervoor bij je gemeente. De prijs van een dakkapel varieert van ongeveer € 2500,- tot € 8500,- afhankelijk van het soort materiaal, afmeting, afwerking aan de binnenkant en extra opties. Het is het meest voor de hand liggend te kiezen voor een prefab dakkapel omdat die binnen een dag wind- en waterdicht op je dak staat. De plaatsing kun je uitbesteden aan de vakman, maar als je handig bent is het te overwegen dit zelf te doen aan de hand van dit stappenplan:

 1. Daksparing
  Je begint met de daksparing. Dat is het gedeelte van het dak dat eruit moet. Het is daarbij van belang de breedte van de constructie af te stemmen op de breedte van je dakpannen om ervoor te zorgen dat die goed aansluiten op de zijwanden. Zorg bij het verwijderen van een gording (horizontale balk) dat de onder- en bovenliggende gordingen worden verbonden met slapers. Dat zijn steunende, meestal horizontale balken in een kapconstructie. De slaper moet de gordingen die doorgezaagd zijn, ‘opvangen’.
 2. Draagconstructie
  Vervolgens maak je de draagconstructie. In het geval van een prefab bouwpakket zit deze constructie al in de losse onderdelen. Bevestig de constructie met speciale balk- en hoekgrijpankers. Onder het maken van de draagconstructie valt ook het plaatsen van het kozijn.
 3. Aftimmeren buitenkant
  Vervolgens kun je de buitenzijde afwerken. Dat is in het geval van prefab onderdelen niet veel werk meer.
 4. Aftimmeren binnenkant
  Het afwerken van de binnenkant kan met gipsplaten, maar ook met kunststof platen of schroten. Vergeet de vensterbank en eventuele knieschotten onder het dakkapel niet.

Dakopbouw

Een dakopbouw -ook optopping genoemd- zorgt voor een extra verdieping op je plat dak. Je verhoogt hier dus geen bestaande ruimte mee, maar je bouwt een compleet nieuwe etage op je huis. Hiervoor heb je een vergunning nodig. Een dakopbouw is best een ingrijpende en dure verbouwing, zeker wanneer je het helemaal uitbesteedt. De prijs is afhankelijk van onder andere de afmetingen, materiaal, soort gevel en dak en varieert van € 30.000,- tot € 50.000,-. Je kunt hierop besparen door een deel zelf te doen; laten plaatsen van de constructie door een aannemer en de rest zelf afbouwen.

Een dakopbouw/optopping kun je met meerdere buren doen om zo de vaste kosten te delen. Denk aan de voorrijkosten en voorbereidingen voor de dakopbouw, maar ook het vergunningstraject. Hoe meer woningen er mee doen, hoe lager de kosten per woning. Een andere optie om de kosten te drukken is te kiezen voor een nokverhogende dakopbouw.

Nokverhoging

Een nokverhoging wordt net als een dakkapel op een schuin dak geplaatst, maar verhoogt ook de nok van het dak. Je verruimt én verhoogt de zolder tegelijkertijd. Dit is overigens niet mogelijk bij een plat dak.

Voor een nokverhoging heb je een vergunning nodig. De prijs van een nokverhoging ligt iets hoger dan die van een dakkapel. Dat komt omdat het meer is dan alleen een gat in je dak maken. Bij een nokverhoging moet de dakconstructie worden aangepast. Ook is er meer materiaal nodig. Om kosten te besparen kun je de nokverhoging casco laten opleveren door een specialist en zelf de binnenkant afwerken. Je kunt kiezen voor een eenzijdige (het dakvlak wordt aan één zijde verhoogd) of tweezijdige nokverhoging (beide zijden van het dakvlak worden verhoogd).

Subsidies

Wanneer je kiest voor hoogrendementsglas is het soms mogelijk via je gemeente subsidie daarvoor te krijgen. Dit kan de aanschaf van een dakkapel aantrekkelijker maken.