Een schilderij ophangen of een spiegel. De klusser thuis gaat op zoek naar de juiste pluggen en schroeven of haakjes. Nu nog de juiste steen- of betonboor. Het vinden van de juiste onderdelen en gereedschap kost de meeste tijd. Het boren veroorzaakt gruis en met één hand de boormachine en met de andere hand de stofzuigerbuis werkt niet echt. Het ophangen van het schilderijtje kost al met al ruim één uur. Kan het ook anders?

Tweezijdig tape als alternatief

Veel voorwerpen die bevestigd worden hebben nauwelijks een gewicht. Denk aan schilderijtjes, fotolijstjes, prikborden en andere decoratieve spullen. Hiervoor is geen plug nodig. Een spijker biedt geen alternatief. Ook al gebruik je een stalen spijker. Met een betonnen muur is dit een onbegonnen zaak. Een alternatief is tweezijdig tape. Breng de tape aan de boven- en onderkant van het voorwerp en bevestig het vervolgens.

Hechtkracht is bepalend

De kracht zit in de hechting van de tape. Dubbelzijdig tape heeft een hechtkracht van 010 kilogram per meter. Dit betekent dat een tape van 10cm een gewicht van 1 kilogram kan dragen. Het belastbaar vermogen is dikwijls ruimschoots voldoende om veel voorwerpen te plakken in plaats van boren of spijkeren. Eigenlijk is er een speciale tape voor elke ophangklus. Voor de zware objecten kan gebruik gemaakt worden van montagetapes. De tapes kunnen voor elk materiaal ondergrond worden gebruikt zoals steen, metaal, glas en kunststof.

De andere spijker

Een andere toepassing is de zelfklevende spijker. Plakspijkers zijn bedoeld om voorwerpen te bevestigen op de muur. Het ‘spijkertje’ is na het bevestigen instelbaar. Dit is handig wanneer je verschillende objecten op één niveau wil hangen. Afhankelijk van de ondergrond wordt een maximale belasting aangegeven. Op pleisterwerk is de maximale belasting één kilogram. Op hout of tegels kan de spijker wel tot 4 kilogram belast worden. Voor de badkamer zijn er allerlei mogelijkheden om spullen op te hangen zoals handdoekhaken of accessoires. De haken zijn waterproof en hebben een sterke hechtkracht.

Bij tapes bestellen is het zaak om de juiste tape te krijgen voor de klus. Er is een uitgebreid assortiment in zelfklevende ophangsystemen. Bekijk de gebruikshandleiding om te beoordelen of de juiste hechtkracht wordt gevonden.