Zelf tegelen kan een uitdagend, maar tegelijkertijd bevredigend project zijn. Het kan een manier zijn om een nieuwe look te geven aan je badkamer, keuken of andere ruimtes in je huis. Zelf tegelen vereist geduld, nauwkeurigheid en de juiste tools en materialen. Met dit stappenplan ga jij goed voorbereid aan de slag!

Voorbereiding

  1. Meet nauwkeurig

Voordat je begint met het leggen van tegels, is het belangrijk om de oppervlakte nauwkeurig te meten waar je de tegels gaat plaatsen. Meet de breedte en lengte van het oppervlak en vermenigvuldig deze met elkaar om het totale oppervlak te bepalen. Voeg vervolgens 10% extra toe om rekening te houden met snijverlies en reserve tegels.

  1. Kies de juiste tegellijm

Het kiezen van de juiste tegellijm is belangrijk voor het leggen van tegels. Er zijn verschillende tegellijmen beschikbaar, afhankelijk van het type tegel en de ondergrond waarop je gaat tegelen. Zorg ervoor dat je de juiste tegellijm kiest en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op.

  1. Bereid de ondergrond voor

Een goede voorbereiding is het halve werk; dat geldt ook voor de ondergrond. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak, droog en schoon is voordat je begint met tegelen. Verwijder eventuele oneffenheden, vuil en stof. Als de ondergrond niet vlak is, gebruik dan egalisatiemiddel om dit te corrigeren.

Van start

  1. Begin met een rechte lijn

Een goede start is cruciaal bij het leggen van tegels. Begin met het leggen van een rechte lijn langs de rand van het oppervlak. Gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat de lijn recht is. Dit zal je helpen om de rest van de tegels recht te leggen.

  1. Snijd tegels op maat

Het kan nodig zijn om tegels op maat te snijden om deze te laten passen langs de randen van het oppervlak of rond obstakels zoals stopcontacten. Gebruik hiervoor een tegelsnijder of een diamantzaag. Meet de tegel zorgvuldig voordat je gaat snijden en zorg ervoor dat je de juiste maat hebt voordat je begint met snijden.

  1. Werk geleidelijk

Tegels leggen vereist veel geduld. Werk in kleine delen en plaats de tegels geleidelijk. Zorg ervoor dat de tegels goed vastzitten en op dezelfde hoogte zitten. Gebruik tegelkruisjes om een gelijke voegbreedte te creëren.

  1. Voegmiddel aanbrengen

Wanneer alle tegels zijn geplaatst, is het tijd om voegmiddel aan te brengen. Gebruik een voegrubber om het voegmiddel aan te brengen en veeg het overtollige voegmiddel direct weg met een vochtige spons. Laat het voegmiddel drogen volgens de instructies op de verpakking.

  1. Onderhoud van de tegels

Wanneer het tegelen is voltooid, is het belangrijk om de tegels goed te onderhouden. Maak de tegels regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en schuurmiddelen die de tegels kunnen beschadigen.

Neem de tijd en wees voorbereid op fouten

Tegelen kan een tijdrovend proces zijn en vereist geduld en nauwkeurigheid. Neem de tijd om elk deel van het project goed te doen. Haast je niet en zorg ervoor dat je elke stap zorgvuldig uitvoert. Zelfs wanneer je zeer voorzichtig te werk gaat kunnen fout voorkomen. Wees voorbereid op deze fouten en zorg ervoor dat je voldoende extra tegels en materialen in huis hebt om eventuele fouten te corrigeren.