De meeste inbrekers slaan een woning die is voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen over. Inbreken duurt daar te lang waardoor de pakkans te groot is. Laat een deskundige beoordelen hoe inbraakveilig jouw woning is en laat je voorlichten over wat er nodig is om inbrekers buiten te houden. KBS Slotenmaker, Johan van Grootel vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

“Mijn taak is om jou beter te beveiligen dan de buren. Dat is geen spel, maar als jouw woning beter is beveiligd dan andere woningen in de straat, slaan inbrekers jouw huis over,” zegt van Grootel inbraakpreventiespecialist. Een veilig wonen scan geeft je inzicht in hoe inbraakveilig jouw woning is. Als je je woning vervolgens helemaal laat beveiligen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijg je goede materialen, professionele installatie en preventiestickers met daarop het logo van het Politiekeurmerk die je op de ramen kunt plakken. “Dat is voor een gemiddelde inbreker een ‘no go’, dan komen ze niet binnen.”

De Veilig Wonen Scan

Een Veilig Wonen Scan begint bij de voordeur. Heeft dat een goed slot, goed beslag, een goede cilinder? Kun je zien wie er aanbelt, is er een kierstandhouder, of een deurspion? “Ik besteed ook aan de aandacht aan de vluchtweg. Want ook uit een goed beveiligde woning moet je makkelijk weg kunnen als er brand is, of erin kunnen als er een medisch alarm is. Daarnaast zorg ik ervoor dat alles gelijksluitend is, volgens SKG-klasse 3. Alle sloten hebben dan dezelfde sleutel,” licht Van Grootel toe. De vakman checkt ook de achterkant van de woning en de buitenverlichting. Buitenverlichting geeft de woning een bewoonde indruk.

Na de begane grond is de eerste verdieping aan de beurt. Van Grootel bekijkt of er op iedere verdieping een rookmelder hangt die functioneert. Op het moment dat je gaat slapen wordt je reukvermogen uitgezet. Daar is de rookmelder voor. Rook- en branddetectie horen ook bij het Politiekeurmerk. Er zijn tegenwoordig brandmelders met een batterij die 10 jaar meegaat.

Op de eerste verdieping komt hij veel ramen tegen die open staan. “Laat je dat raam ook open als je even een boodschap gaat doen?” vraagt Van Grootel de bewoners. Doe ramen en deuren altijd dicht als je weggaat, drukt hij hen op het hart. Het is een misvatting om te denken dat inbraken vooral ’s nachts plaatsvinden. “Al ben je maar 10 minuten weg, dat is voldoende om in te breken. Gebruik je hang-en-sluitwerk goed.”

Het advies en de uitvoering

“Tijdens de scan maak ik een rapport. Daarin staat bij ieder onderdeel de inbraakmethode, de oplossing en standaardtarieven voor de oplossing daarvan. Zo heeft de bewoner meteen zicht op de oplossing en weet hij wat de uitvoering gaat kosten,” aldus Van Grootel. Dan zit de scan erop. “We hebben gekeken naar verlichting, brandmelding, organisatorische maatregelen, hang-en-sluitwerk. Als je dat advies vervolgens uitvoert, kun je met een gerust hart de deur achter je dicht trekken.”

Kijk voor meer informatie op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, www.politiekeurmerk.nl

Een PKVW-erkende vakman vind je op deze website: www.politiekeurmerk.nl/slotenmakers