Stel je voor, je wilt je energierekening verminderen, je ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd je wooncomfort verhogen. Waar zou je beginnen? Dakisolatie komt vaak als een van de eerste opties naar voren. Maar hier komt de hamvraag: kun je het zelf aanpakken of is het verstandiger om een professional in te schakelen?

Waarom dakisolatie?

Het dak is een van de grootste warmtelekken in een huis. Warmte stijgt namelijk op, en zonder goede isolatie gaat een aanzienlijk deel van de door jou geproduceerde warmte simpelweg verloren. Door het dak goed te isoleren, houd je deze warmte binnen, waardoor je minder energie verbruikt. Dit leidt niet alleen tot een aanzienlijke besparing op je energierekening, maar draagt ook bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Een win-win voor zowel je portemonnee als het milieu!

Kun je dakisolatie zelf aanpakken?

Het korte antwoord is: ja, het kan, maar het hangt ervan af. Voor de handige doe-het-zelver met enige ervaring in klussen, is het isoleren van een schuin dak van binnenuit zeker te doen. Je hebt hierbij verschillende isolatiematerialen tot je beschikking, zoals glas- of steenwol. Met het juiste gereedschap, materialen en een duidelijke handleiding of instructievideo kun je een heel eind komen.

Het is overigens niet goedkoop. Naast de manuren die erin zitten, heb je veel materialen nodig. Niet alleen voor het dak, ook gereedschap, ladders, en veiligheidsmateriaal. Wanneer je hier niet het geld voor hebt, kun je een speciale GreenLoans lening afsluiten, bedoeld voor het verduurzamen van je huis. Ook zijn er soms subsidies vanuit de gemeente of de overheid.

Uitdagingen en overwegingen

Materiaalkeuze
Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen eigenschappen. Sommige materialen isoleren beter dan andere, terwijl sommige beter bestand zijn tegen vocht. De keuze van het juiste materiaal hangt af van je specifieke situatie en wensen.

Veiligheid voorop
Dakisolatie betekent vaak werken op hoogte. Het is essentieel om je veiligheid te waarborgen, denk hierbij aan een stevige ladder of steiger en het gebruik van veiligheidsgordels.

Ventilatie
Bij het isoleren is het cruciaal om te zorgen voor goede ventilatie om vochtproblemen te voorkomen. Het is essentieel om te weten hoe je dit op de juiste manier doet.

Waarom je misschien toch een professional wilt inschakelen

Hoewel het technisch mogelijk is om zelf dakisolatie aan te brengen, kan het soms verstandiger zijn om het over te laten aan een professional. Zeker bij platte daken, waar isolatie vaak aan de buitenkant wordt aangebracht, zijn de werkzaamheden complexer. Een professional kan ook advies geven over het meest geschikte materiaal en zorgen voor een optimale afwerking.

Daarnaast kunnen professionals vaak profiteren van bulkinkoop, waardoor de materiaalkosten lager kunnen zijn. Als je de kosten van het inhuren van een vakman afzet tegen de tijd die je zelf zou moeten investeren en de potentiële risico’s van doe-het-zelf, dan kan het uitbesteden een aantrekkelijke optie zijn.

Dus: kun je dat zelf?

Je huis verduurzamen door middel van dakisolatie is een slimme stap vooruit in je duurzaamheidsreis. Of je deze klus zelf kunt klaren, hangt af van je ervaring, het type dak en je comfortniveau met de benodigde werkzaamheden. Zelfs als je besluit om het zelf te doen, kan het slim zijn om eerst advies te vragen bij een professional. Ongeacht de gekozen route, is één ding zeker: je huis zal er zowel in comfort als in duurzaamheid op vooruitgaan!