Je hebt er vast wel eens van gehoord: een spaanplaat. Helemaal wanneer je regelmatig aan het klussen en verbouwen bent. Je kunt spaanplaten gebruiken voor allerlei toepassingen, wat het een heel veelzijdig bouwmateriaal maakt. Maar wat zijn spaanplaten precies en waar kun je ze allemaal voor gebruiken? Lees hier alles wat je moet weten over spaanplaten voordat je er zelf mee aan de slag gaat.
Wat is een spaanplaat?
Wanneer je aan het klussen bent, dan wil je alle materialen waarschijnlijk zo optimaal mogelijk gebruiken. Voor een goede prijs en kwaliteit, want het moet natuurlijk wel sterk materiaal zijn. Een spaanplaat is hiervoor ideaal. Spaanplaten bestaan uit verschillende delen spaanders die aan elkaar zijn gelijmd met stevige lijm. Ze worden vaak gebruikt voor het bekleden van wanden, het strak maken van plafonds en het egaliseren van vloeren. Afhankelijk van de toepassing kun je weer een andere soort spaanplaat aanschaffen. Een groot voordeel is dat spaanplaten niet duur zijn, maar wel van kwaliteit. Ideaal dus wanneer je op zoek bent naar materiaal dat je veelzijdig kunt inzetten!
Verschillende soorten spaanplaten
Voordat je aan het klussen gaat, is het wel handig om te weten welke soorten spaanplaten er allemaal zijn. De meest bekende soort is de standaardvariant. Dit is een spaanplaat opgebouwd uit drie houtvezel lagen en een stevige kern. Daarnaast heb je de gemelamineerde spaanplaat, welke je kunt herkennen aan de melamine coating. Deze soort wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld meubels. Zo zijn veel planken van de IKEA hiervan gemaakt. Ben je op zoek naar een vochtwerende spaanplaat? Kies dan voor de groene spaanplaat. Een gewone spaanplaat is niet watervast en kan kromtrekken wanneer deze vochtig wordt, maar een groene spaanplaat is perfect te gebruiken in vochtige ruimtes.
Het verschil met OSB en MDF platen
Ook voor OSB en MDF platen wordt gebruik gemaakt van spaanders. Het grootste verschil is dat de spaanders bij een OSB plaat veel groter zijn, en bij een MDF plaat juist een stuk kleiner. Doordat de spaanders bij een MDF plaat kleiner zijn, splintert dit materiaal minder snel dan een spaanplaat. Wil je de plaat een likje verf geven? Dan kun je dus het beste kiezen voor een MDF plaat.