Sommige materialen zijn extra bijzonder, omdat ze op ambachtelijke wijze zijn gemaakt. Het handwerk maakt ze uniek. Je kunt zelf iets laten maken of laten repareren, maar er zijn ook adressen waar je oude (bouw)materialen kunt kopen.

Vooral mensen met een ouder huis, bijvoorbeeld een jaren 30 woning, zijn vaak op zoek naar authentieke producten die goed passen bij het huis. Maar ook wanneer je een nieuw huis hebt kun je oud en nieuw perfect mixen om een leuke sfeer te creëren. Hieronder hebben we wat leuke adressen in Friesland voor je neergezet.

Walstra Antieke Bouwmaterialen
Een walhalla voor liefhebbers van historische bouwmaterialen! Hier vind je onder andere oude dakpannen zoals Friese golfjes, stenen zoals kloostermoppen, deuren zoals glas in lood deuren, nostalgische estriken, antieke wandtegels, schouwen en gebruikte houten vloeren. Veel is afkomstig van oude boerderijen en is dan ook ideaal om je woning mee te restaureren en in ere te herstellen.

Walstra.nl
(0515) 572310

Glasatelier Johannes Boersma
Wanneer je de gelukkige eigenaar bent van een jaren dertig woning, heb je te maken met glas in loodramen. Die wil je natuurlijk behouden, uitbreiden of wellicht repareren. Het kan ook zijn dat je in een nieuw huis glas-in-lood ramen wilt plaatsen, om authentiek en nieuw te mixen. Bij Glasatelier Johannes Boersma in Ee kun je terecht voor restauratie en reparatie van glas in lood ramen of het vervaardigen van nieuw glas in lood, desgewenst naar eigen ontwerp. Ook het isoleren van glas in loodramen behoort tot de mogelijkheden. Het atelier is te bezoeken.

Glasatelierjohannesboersma.com
(0519) 346454

Rijpma Siersmederij
Droom je van een mooie ijzeren toegangspoort bij je huis? Een sierlijk hekwerk rondom je tuin of nostalgische gietijzeren buitenverlichting? Kijk dan eens bij Rijpma Siersmederij in Surhuizum waar ze ambachtelijk sierhekwerk, maatwerk schoorsteenkappen en ook stalen deuren maken. Het assortiment is in de loop der tijd tevens uitgebreid met automatische poortopeners, garagedeuropeners en mogelijkheden op het gebied van intercom en camerabeveiliging.

Rijpma-siersmederij.nl
(0512) 352262

Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek
Al vanaf 1598 werd in Harlingen aardewerk beschilderd en gebakken. Veertig jaar nadat de laatste fabriek sloot zette de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek de traditie weer voort. Je kunt er nu handbeschilderde tegels kopen, estriken, Oud Hollandse plavuizen, Friese witjes en nog veel meer moois voor je vloer of wand. Alles is handgemaakt volgens de traditionele technieken.

Harlinger.nl
(0517) 415362