Sommige materialen zijn extra bijzonder, omdat ze op ambachtelijke wijze zijn gemaakt. Het handwerk maakt ze uniek. Je kunt zelf iets laten maken of laten repareren, maar er zijn ook adressen waar je oude (bouw)materialen kunt kopen.

Vooral mensen met een ouder huis, bijvoorbeeld een jaren 30 woning, zijn vaak op zoek naar authentieke producten die goed passen bij het huis. Maar ook wanneer je een nieuw huis hebt kun je oud en nieuw perfect mixen om een leuke sfeer te creëren. Hieronder hebben we wat leuke adressen in Drenthe voor je neergezet.

Smederij Mulder
Droom je van een mooie ijzeren toegangspoort bij je huis? Of een sierlijk hekwerk rondom je tuin? Kijk dan eens bij Smederij Mulder in Meppel. Daar zijn ze met name gespecialiseerd in op maat gemaakt hekwerk, inrijpoorten, schoorsteenkappen en raamroosters. Maar ook voor buitenverlichting, brievenbussen, buitenhaarden en reparatie of restauratie draaien ze hun hand niet om. Wil je wel eens zien wat ze allemaal kunnen maken? Neem dan een kijkje op het showterrein waar veel beschikbare modellen staan uitgestald.

Smederijmulder.nl
(0522) 262681

Glasatelier Lisette Martens
Wanneer je de gelukkige eigenaar bent van een jaren dertig woning, heb je te maken met glas in loodramen. Die wil je natuurlijk behouden, uitbreiden of wellicht repareren. Het kan ook zijn dat je in een nieuw huis glas-in-lood ramen wilt plaatsen, om authentiek en nieuw te mixen. Bij Glasatelier Lisette Martens kun je oude glas in loodramen laten repareren/restaureren of nieuwe laten maken, al dan niet naar eigen ontwerp. Tevens kun je bij dit glasatelier in Hollandscheveld zelf cursussen volgen om de kneepjes van het vak van verloden, solderen, patineren en kitten onder de knie te krijgen.

Lisettemartens.nl
(06) 47762647

Bricks and Stones
Wil je die typisch oude klinkers weer op je pad bij de voordeur? Zoals het er vroeger ook uitzag? Bij Bricks and Stones vind je nog de oude Waaltjes -getrommeld en ongetrommeld in dikformaat of tegelformaat en in diverse kleurtinten- en natuurstenen keien, ook wel kasseien genoemd. Zo krijg je weer die authentieke uitstraling op je oprijlaan of in de voor- of achtertuin. Je kunt hier zelf een menging van verschillende kleuren gebakken klinkers samenstellen. Bricks and Stones kan ze desgewenst voor je leggen.

Bricksandstones.nl
(0599) 212082

Mercator & Co BV
Voor een keur aan antieke bouwmaterialen kun je bij Mercator & Co in Dwingeloo terecht. Hier vind je Franse plavuizen, houten vloeren, antieke tegelvloeren, kloostervloeren en natuurstenen vloeren. Maar ook oude deuren, hekken en poorten, handgemaakte lampen, gietijzeren radiatoren en antieke kranen. Het volledige aanbod kun je via de webshop aanschaffen, maar zelf ronkijken in de showroom is natuurlijk een leukere optie.

Mercatorenco.nl
(0521) 599369