Een houten vloer geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan een vertrek. Het is daarbij zeer duurzaam omdat zo’n vloer, bij het juiste onderhoud, ontzettend lang meegaat. En of je nou voor visgraat, robuust eiken of grenen gaat, een houten vloer past bij elke woonstijl. Want je kunt zelf de afwerking bepalen. Kies uit oliën, waxen, borstelen, roken of lakken. Met jouw keuze krijg je een vloer die helemaal in je interieur past. En, mooie bijkomstigheid, een houten vloer wordt in de loop der jaren eigenlijk alleen maar mooier.
Het zelf leggen van een houten vloer kan een behoorlijke klus zijn om het echt goed en mooi te krijgen. En om er verzekerd van te zijn dat de vloer niet kromtrekt. Je kunt het dan ook het beste uitbesteden aan een specialist. De prijs voor het laten leggen is afhankelijk van hoe je de vloer gelegd wil hebben (zwevend of verlijmd), de leeftijd van je woning, de staat van de ondervloer, het type houten vloer, welke plinten je wilt, enzovoorts. De kosten zullen tussen de € 8,- en € 22,- liggen per vierkante meter.
De belangrijkste soorten houten vloeren zijn: massief hout, multiplank en parketvloer.
Massief hout
Een massief houten vloer, meestal eiken, bestaat volledig uit één stuk van hetzelfde materiaal. Hout kan uitzetten (bij warmte) en krimpen (bij kou) en daarom mag je een houten vloer bij los leggen op een ondervloer alleen aan de kopse zijden verlijmen. Ook aan de buitenzijden moet je overal zo’n 15 millimeter ruimte open houden. Doe je dit niet, dan kan de vloer gaan opbollen
Multiplank
Dit staat ook bekend onder de naam duoplanken. Het is een vloer van berken multiplex die bestaat uit lagen die kruislings op elkaar zijn gelijmd. Dat zorgt ervoor dat het een sterke vloer is. Je kunt de vloer af laten werken door deze te waxen, oliën of lakken
Parketvloer
Een parketvloer van massief hout bestaat, zoals de naam al zegt, volledig uit hout. Dit is de duurste parketsoort, maar deze gaat wel het langst mee. Je kunt parket in verschillende lengtes en afwerkingen kopen, zoals verouderd parket of recuperatieparket. Dat is massief houten parket dat ooit bijvoorbeeld in een kasteel heeft gelegen. Een goedkopere variant van een massieve parketvloer is lamelparket. Hierbij bestaat de onderlaag en tussenlaag uit houtvezel of multiplexplaten. Deze verschillende lagen zorgen ervoor dat de vloer niet kromtrekt.
Laminaat vloer als alternatief?
Een laminaat vloer lijkt op een houten vloer, maar bestaat uit meerdere lagen kunststof. Hierdoor zijn laminaatvloeren vaak goedkoper in aanschaf, vochtbestendiger dan houten vloeren, verkleuren ze minder door zonlicht en zijn eenvoudiger zelf te leggen.
De meeste laminaatvloeren hebben een handig kliksysteem waardoor je geen lijm nodig hebt, maar de planken gewoon in elkaar kunt klikken. Ander voordeel is dat een laminaatvloer vrijwel niet werkt (krimpt of uitzet). Een gemiddelde laminaatvloer gaat vijfentwintig jaar mee, zonder dat je daar speciaal onderhoud aan hebt. Het is dus een minder duurzame optie dan een houten vloer. Je kunt een laminaatvloer ook niet opschuren zoals bij een houten vloer. Een ander nadeel van een laminaatvloer is dat het minder warm is, door de harde toplaag. Ook kun je krassen of beschadigingen door bijvoorbeeld het schuiven met zware meubels, vaak niet zo goed wegwerken of poetsen. Verder dien je bij het leggen aan een goede ondervloer te denken om geluid te dempen.