Dakbeveiliging is in de bouwsector nog niet altijd de norm. Daardoor gebeuren er nog regelmatig ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden met goede dakbeveiliging. Maar welke soorten dakbeveiliging zijn er eigenlijk, en wanneer is het aanbrengen verplicht?

Dakrandbeveiliging

Er bestaan veel verschillende soorten dakbeveiliging. De meest bekende soort is waarschijnlijk de dakrandbeveiliging door hekwerken. Bij deze dakbeveiliging worden hekken aan de dakrand bevestigd, waardoor de kans kleiner is dat er iemand valt.

Lichtkoepelbeveiliging

Een ander soort dakbeveiliging, zijn lichtkoepelbeveiligingen. Soms is er sprake van lichtkoepels op een dak, en het gevaar hiervan wordt vaak onderschat. Wanneer iemand namelijk op een lichtkoepel valt, is deze niet sterk genoeg om de klap op te vangen. Dat betekent dat er wel degelijk een groot valgevaar is wat betreft lichtkoepels, en lichtkoepelbeveiliging is dan van groot belang.

Beschermende gordels

Wordt er individueel op het dak gewerkt? Dan kun je ervoor kiezen gebruik te maken van anti-val gordels of veiligheidsharnassen. Deze beschermende gordels voorkomen dat iemand naar beneden valt.

Kooiladders

Hebben daken een bepaalde hoogte, en worden ze vaak betreden? Dan is er meestal een kooiladder aangebracht. Deze begint op 2,5 meter hoogte, en zorgt voor een veilige vluchtroute wanneer er bijvoorbeeld brand is. Daarnaast zijn kooiladders handig wanneer iemand van buiten het gebouw snel op het dak moet komen. Is het hoogteverschil van kooiladders meer dan tien meter? Dan moeten er ook rustbordessen zijn aangebracht.

Andere soorten dakbeveiliging

Naast bovenstaande soorten, zijn er nog veel meer soorten dakbeveiliging. Denk aan leeflijnen, helmen, vallijnen, katrollen of afdaalapparatuur. Eigenlijk is er altijd wel goede dakbeveiliging te vinden voor iedere soort klus op hoogte.

Wanneer is dakbeveiliging verplicht?

In veel situaties is het verplicht om een goede dakbeveiliging aan te brengen. Wanneer er op een hoogte wordt gewerkt van 2,5 meter of meer, dan moet er een goede dakbeveiliging aanwezig zijn. Ook wanneer er wordt gewerkt op een plat dak en er een groot risico is dat iemand kan vallen, is dakbeveiliging verplicht.