Een bamboevloer is natuurlijk, oogt warm, is duurzaam en milieuvriendelijk. Het is een grassoort die hard groeit en waar dus geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Bovendien maakt de plant zelf een antibacteriële stof aan, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn bij het verbouwen van bamboe. 

De bamboevloer is vanwege de hoge vezeldichtheid zeer geschikt voor mensen die last hebben van huisstofallergie of astma. Je hebt keuze uit vele kleurtinten en patronen. Zo kun je kiezen voor horizontale bamboevezels of verticale. Bij een vloer met de bamboe in horizontale richting zie je de natuurlijke groeiringen. Bij verticaal georiënteerde bamboe heeft de vloer een langere, dunnere samenstelling. Omdat een bamboevloer goed warmte doorlaat, is het prima te combineren met vloerverwarming.

Meestal koop je een bamboevloer die gevernist is of geolied. Afhankelijk van het gebruik moet je een geverniste vloer na vijf tot acht jaar opnieuw (laten) vernissen en een geoliede vloer dient om de twee jaar een nieuwe laag te krijgen. Het is aan te raden de bamboevloer regelmatig aan te vegen met een zachte bezem. Verder is het voor het behoud van de vloer goed die zo’n vier keer per jaar te behandelen met een speciale polish.

Een bamboevloer kun je redelijk makkelijk zelf leggen wanneer je deze zwevend legt. Komt er vloerverwarming onder, dan moet je verlijmd leggen. Het verlijmd leggen geeft sowieso een stabieler resultaat dan zwevend. Het verlijmen vergt wel wat kennis, ervaring en specifiek gereedschap. Laat je informeren door een specialist als je dit wilt doen.

Stappenplan voor het zwevend leggen van een bamboevloer

  1. Bamboe is een natuurlijk product dat minimaal 48 uur moet acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden.
  2. Bamboe vloerdelen hebben twee kanten; een kant met gleuf en een kant met meszijde. Het eerste vloerdeel leg je met de meszijde naar de muur. Je dient rekening te houden met het uitzetten en krimpen van bamboe, houd daarom overal een zwelruimte van vijftien millimeter aan. Aan het einde van de eerste baan zaag je het vloerdeel af. Het stuk dat je overhoudt, is gelijk het eerste deel van je tweede baan. Met afstandblokjes zorg je dat de zwelruimte bij de muur blijft.
  3. Plaats de plinten. Let op als je die vastschroeft op de muur dien je wel rekening te houden met de zwelruimte.