Plaatmateriaal kent vele toepassingen. Essentieel is wel dat het materiaal geschikt is voor de toepassing. Zo zijn bepaalde platen niet geschikt voor vochtige ruimtes en moeten veel platen eerst nog behandeld worden voordat ze in een vochtige ruimte geplaatst kunnen worden. Ook is niet al het plaatmateriaal even isolerend.

Hieronder zetten we een aantal bekende plaatmaterialen op een rijtje. Welke platen zijn beter? En voor welke doeleinden kunnen ze worden gebruikt?

MDF

MDF is een ontzettend populair plaatmateriaal. Medium-Density Fibreboard is geperst board met een middelhoge dichtheid. Bij het produceren van MDF-plaat wordt lijm toegevoegd. De zeer fijngemalen houtvezels worden gemengd met kunstharslijm en in droge toestand geperst.

Voordelen
MDF heeft nogal wat voordelen. Omdat het materiaal niet splintert is het erg gemakkelijk te zagen en te frezen. Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals hout dat doet. Het reageert wel op hitte en vocht, maar in plaats van kromtrekken zal het gaan uitzetten. MDF trekt wel vocht aan waardoor onbehandelde platen alleen maar in droge ruimtes kunnen worden toegepast. Bij het schilderen moet dan ook altijd een grondlaag worden aangebracht.

Spaanplaat

Een alternatief is spaanplaat. Spaanplaat lijkt erg veel op MDF. Het wordt op dezelfde manier gemaakt, heeft dezelfde toepassingen en moet op een vergelijkbare manier worden afgewerkt. Er zijn echter wel wat verschillen. Zo wordt er voor spaanplaat gebruik gemaakt van grovere houtspaanders in vergelijking met de fijnere houtvezels die bij MDF worden gebruikt. Hierdoor is spaanplaat over het algemeen lichter van gewicht dan MDF.

Varianten
Spaanplaat is beschikbaar in verschillende varianten. Dit zijn spaanplaat naturel, spaanplaat V313 en Spaanplaat gemelamineerd. In feite betreft het de basisvariant, de vochtwerende variant en de afgewerkte spaanplaat voorzien van een toplaag. Spaanplaat bestellen kan eenvoudig online. De plaat wordt in elke gewenste afmeting gezaagd en afgeleverd.

Multiplex

Multiplex is een plaatmateriaal wat erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF. Dit komt doordat de lagen houtfineer kruislings op elkaar worden verlijmd. Varianten van multiplex zijn multiplex populier, multiplex berken, multiplex hardhout.

OSB

Lees hier ons uitgebreide artikel.