Een pelletkachel gebruikt pellets in plaats van blokken hout. Pellets zijn geperste houtkorrels. Met een pelletkachel kan je één ruimte verwarmen, maar ook de gehele woning met een pelletkachel-cv middels radiatoren.

Het reservoir van een pelletkachel moet regelmatig bijgevuld worden met pellets korrels. De kachel is aangesloten op een ventilator die de rookgassen via een pijp of schoorsteen naar buiten afvoert. De meeste mensen gebruiken de kachel als bijverwarming. De kachel is in vele designs te verkrijgen.

Milieu

Pelletkachels zijn redelijk milieuvriendelijk. Pelletkachels zijn de schoonste houtkachels die er zijn. Pelletkachels stoten echter meer fijnstof uit dan verwarming op gas of elektriciteit. Houtpellets uit samengeperst houtzaagsel en samengeperste houtkrullen zijn afkomstig van onbewerkt hout. Donkere pellets bevatten houtsoorten zoals eikenhout. Deze pellets branden beter en minder fel. Bleke pellets zijn vaak vervaardigd uit dennenhout. Deze branden sneller maar hebben een lager rendement.

Voor- en nadelen

De voordelen van pellets is de verbranding. Deze is milieuvriendelijk en reukloos. het gebruik van een pelletkachel is ook veilig. De buitenkant wordt niet heet en dat zorgt dat pelletkachels een ideale verwarming is. Daarbij is pellet een goedkope brandstof met een redelijk rendement. Nadelen zijn de relatief hoge aanschaf van de kachel die ook regelmatig schoongemaakt dient te worden. Je moet zelf zorgen voor de toevoer van de pellets.

Ventilator

Een ander minpunt is dat afhankelijk van het model kachel de radiator goed hoorbaar is. Een aparte ventilator blaast de verwarmde lucht de ruimte in. Er bestaan ook pelletkachels die geen ventilator hebben en werken op basis van stralingswarmte. De moderne pelletkachel is uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit optimaliseert het verbrandingsproces en bewaakt de veiligheid. De prijs van een palletkachel is hoger dan een gaskachel omdat de techniek ingewikkelder is. Hier staat tegenover dat een pelletkachel zeer zuinig in gebruik is door het hoge rendement en de relatief goedkope brandstof.

Een pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk. De meeste pelletkachels zijn voorzien van een thermostaat. Je stelt in hoe warm de ruimte moet zijn en de kachel schakelt zichzelf uit als de gewenste temperatuur is bereikt. Pelletkachels passen in elk interieur en zijn uiterst gemakkelijk te bedienen.